از حدود ۱۵ سالگی که نخستین جرقههای کشف دلایل این همه تفاوت در نوع نگاه انسانها به زندگی در ذهنم زده شد، تا امروز که ۲۴ سال از آن زمان میگذرد، هرگز به این اندازه احساس آزادی و رهایی نداشتهام.
NLP پنجرهای را به سوی من گشود تا به راحتی پاسخ سوالات فراوان خود در مورد سیستم برنامهریزی ذهن و رفتار را پیدا کنم.
هر چقدر بیشتر آموختم، بیشتر با عمق این اقیانوس پهناور و آرام آشنا شدم و زمانی که با آموزشهای NLP، رسالت و ماموریت اصلی خود در جهان هستی را یافتم، بیش از پیش متوجه عشق سوزان خود در مطالعه، تحقیق و تدریس این علم شگفتانگیز گشتم.
من مهدی عرب زاده مدرس دوره های تخصصی ان ال پی، قصد دارم تا در این مقاله به شما بگویم:
ان ال پی چیست و دقیقاً چه میکند؟
چرا واژه متعارف برنامه ریزی عصبی کلامی برای nlp اشتباه است؟
چه ارتباطی میان nlp و ضمیر ناخودآگاه وجود دارد؟
تاریخچه ان ال پی چیست؟
آموزش NLP شامل چه موضوعاتی می باشد؟
پیشفرض های nlp کدامند؟
اساس شکل گیری و ماهیت ان ال پی چیست؟
دلایل قدرتمندی nlp چه مواردی می باشد؟
نقش افراد برجسته در پیدایش nlp چه بوده است؟
سایت های معتبر ان ال پی کدامند؟ و … .
لطفاً با من همراه باشید.
nlp چیست؟
ان ال پی مجموعهای از اصول، مهارتها، تمرینات و تکنیکهایی است که میتوان با استفاده از آنها، افکار، رفتار، عادتها، هیجانات و باورهای انسانها را مورد تحلیل قرار داد و تغییرات دلخواه را در آنها به وجود آورد. علم ان ال پی بر این باور است که برنامه ریزیهای شکل گرفته در ذهن، الگوهای رفتاری ما را تعیین میکنند.
بر این اساس nlp به ما کمک می کند تا هم مسائل حال حاضر خود را حل کنیم، هم به ما یاد میدهد که چگونه ذهنمان را برای موقعیت های دشوار پیش رو برنامهریزی کنیم و هم اینکه چطور از حداکثر ظرفیت مغز خود برای رشد و پیشرفت استفاده کنیم.
برای آشنایی با تعاریف مختلف علم NLP، فایل صوتی ان ال پی چیست را گوش دهید:
ان ال پی ساختارهای نفوذ به ذهن، تغییر و عمل را در می یابد و به ما یاد میدهد که افراد موفق چگونه از این ساختارها استفاده کردهاند
NLP مخفف چیست؟
nlp مخفف سه واژه Neuro Linguistic Programming به معنای برنامهریزی عصبی زبانی میباشد. بر این اساس، تمامی افکار، رفتارها، عادتها، باورها و هیجانات امروز ما حاصل برنامهریزیهایی است که به واسطه دریافت اطلاعات از طریق حواس پنجگانه و در سیستم عصبی ما شکل گرفته است.
ضمن آنکه این اطلاعات توسط یک زبان قابل فهم برای ذهن تفسیر شدهاند. بر فرض اگر ما شخصی هستیم که در ساعت مشخصی از شبانهروز به یکباره دچار ترس و دلشوره میشویم، این حالتها به خاطر برنامهریزیهایی است که در گذشته و در سیستم عصبی ما ایجاد شده است.
مثلا وقتی کودک بودیم، یک روز پدر و مادر، ما را تنها گذاشته و از خانه خارج شدهاند و دقیقا در همان ساعت برق منزل هم رفته است و ما دچار ترس شدهایم. حالا امروز و بدون اینکه آگاه باشیم، در همان ساعت مشخص (همان ساعتی که توسط ذهن، تفسیر به نگرانی شده است)، دچار ترس و دلشوره میشویم.
البته این تنها یک مثال است و در همین زمینه ممکن است عوامل متعددی نقش داشته باشند که با روشهایی که nlp به ما میآموزد، متوجه آنها میشویم.
برنامهریزی عصبی زبانی یا برنامهریزی عصبی کلامی؟
یک از مواردی که در کارگاهها و دورههای مختلف آموزش NLP همواره بر آن تاکید دارم، حفظ اصالت دانش nlp میباشد. به نظر من بیتوجهی به استانداردهای جهانی تعریف شده در هر دانشی، میتواند به نوعی خیانت به بزرگان آن علم، جامعه دانشگاهی و مجامع علمی بینالمللی و همچنین یادگیرندگانی باشد که مشتاقانه به دنبال کسب اطلاعات اصیل و آکادمیک میباشند.
گاهی بسیاری از مدرسان، حتی ناخواسته و بدلیل عادت غلط کپیبرداری بدون اینکه خود به جستجوی منابع اصلی یک دانش روند، باعث انحراف در محتوای استاندارد یک علم میگردند.
متاسفانه در مورد nlp نیز این چنین است. به عنوان مثال در ترجمه واژه NLP به فارسی، به کرات از عبارت غلط برنامهریزی عصبی کلامی استفاده میشود در حالیکه ترجمه صحیح، برنامهریزی عصبی زبانی میباشد و این دو عبارت کاملا با هم متفاوتند.
لطفا پادکست آموزشی زیر را گوش دهید و البته توصیه میکنم حتما به سایتهای معتبر NLP که لیست آنها در انتهای مقاله آورده شده است نیز، سری بزنید:
NLP دقیقا چه میکند؟
نکته فوقالعاده NLP این است: “درست است که ما موجوداتی برنامهریزی شده هستیم، اما در عین حال قابل برنامهریزی مجدد نیز میباشیم”.
کاری که علم NLP انجام میدهد این است که توسط روشها، تمرینات و تکنیکهای شگفتانگیز خود، برنامههای غلط گذشته را با برنامههایی موثر و کارآمد جایگزین میکند و همین جایگزینی باعث تغییر رفتارها، باورها و احساسات منفی به رفتارها، باورها و احساسات مثبت میگردد، اما این همه ماجرا نیست!
Nlp همچنین مهارتهایی را به ما میآموزد که به واسطه آنها، ذهن خود را در جهت کسب موفقیتهای دلخواهمان برنامهریزی کنیم، برنامههایی که شاید اصلا از قبل در ذهن ما وجود نداشته باشند.
NLP و ضمیرناخودآگاه
مسوولیت برنامهریزی در وجود ما برعهده قسمتی از فعالیتهای ذهن به نام “ضمیر ناخودآگاه“ میباشد.
به طور خلاصه، تمامی اطلاعات دریافتی از حواس پنجگانه، در ضمیرناخودآگاه یا همان بخش غیرارادی ذهن جای میگیرند. سپس ضمیرناخودآگاه، کار پردازش این اطلاعات را انجام میدهد و نتیجه این پردازش، همان رفتارها، باورها، عادتها و احساسات امروز ماست.
پیشنهاد میکنم این سه مقاله تکمیلی را نیز در همین رابطه بخوانید:
ضمیر ناخودآگاه چیست؟ (گنجینه شگفتانگیز ذهن)
ضمیر ناخودآگاه چگونه ما را برنامهریزی میکند؟
آموزش nlp
براساس آنچه گفته شد، آموزش nlp شامل یادگیری اصول، روشها، مهارتها، رویکردها، تمرینات و تکنیکهای nlp میباشد که باعث اصلاح الگوهای غلط ذهنی و همچنین ساخت الگوهای جدید و کاربردی متناسب با نیازهای فردی، خانوادگی، اجتماعی و حرفهای ما میشوند.
ضمن اینکه علم ان ال پی به ما یاد میدهد که چگونه مهارتهای فرا گرفته شده را تبدیل به عادتهایی پایدار در زندگی خود سازیم تا در نهایت و با مدیریت افکار، رفتار و هیجانات خود، قادر به کنترل صحیح زندگی باشیم.
پائولو کوئیلو در کتاب کیمیاگر به اهمیت افسانه شخصی و لزوم تحقق آن میپردازد. NLP به ما میگوید که ناکامی در تحقق بخشیدن به افسانه شخصی، به علت افکار، باورها و رفتارهای نادرست ما در حال حاضر است
تاریخچه NLP چیست؟
ان ال پی در اواسط دهه ۱۹۷۰ میلادی، توسط ریچارد بندلر و جان گریندر پایهگذاری شد.
این دو در حالی در دانشگاه سانتاکروز کالیفرنیا با هم آشنا شدند که بندلر در آنجا دانشجو بود و گریندر استاد جوان زبان شناسی دانشگاه. در آن زمان ریچارد مشغول ویرایش دستنوشتههای گشتالت درمانی بود و از آنجا که شخص با استعداد و خوش ذوقی بود، ساختار آن چیزی را که هر درمانگر برای پدید آوردن تغییری موفقیتآمیز در پیش میگرفت، به سرعت شناسایی نمود. ساختاری که تا آن زمان، درمانگران خود از آن مطلع نبودند.
بندلر و گریندر بر پایه همین تجربه اولیه یک فرایند اساسی را پدید آوردند که nlp بر شالوده آن استوار است: مدلسازی
بر این اساس بندلر و گریندر به مدل برداری از نوابغی چون گریگوری بیتسون مردم شناس انگلیسی، فریتز پرلز بنیانگذار گشتالت تراپی، ویرجینیا ساتیر خانواده درمانگر مشهور آن زمان و میلتون اریکسون نابغه روان درمانی و بنیانگذار هیپنوتیزم اریکسونی پرداختند.
مدل برداری در NLP چیست؟
همانطور که گفته شد، nlp در ابتدا به مدل برداری از افراد موفق پرداخت. اینکه چگونه این افراد توانسته بودند در زندگی شخصی، خانوادگی و حرفهای خود به موفقیتهای چشمگیری دست یابند. نتایج این مطالعات، باعث شناسایی ساختارهای فکری، رفتاری، باورها، ارزشها و به طور کلی چارچوب موفقیت این نوابغ گردید.
پس از آن، بندلر و گریندر، تصمیم گرفتند این ساختارهای شناسایی شده را به افراد عادی انتقال دهند تا آنها نیز بتوانند با استفاده از همین الگوها، به نتایج مشابهی دست یابند. نتیجه فوقالعاده بود!
همین مساله باعث شد که بندلر و گریندر تصمیم بگیرند یافتههای خود را در سایر زمینهها مانند مدیریت، ارتباطات، آموزش، سیاست، ورزش، فروش و … نیز مورد استفاده قرار دهند. باز هم نتایج حاصل شده حیرتآور بود!
در جهان صنعتی با شعار کاهش هزینه و افزایش کیفیت، برنامهریزی عصبی زبانی (NLP) بسیار ساده سریع و کارآمد اثر می کند
پیش فرضهای NLP (موارد ۱ و ۸ زندگی من را متحول کرد!)
پیش فرضهای nlp مجموعه باورهای قدرتمندی هستند که نوابغ موفقی که NLP از آنها الگوبرداری کرد، در وجود خود نهادینه کرده بودند. اگر بخواهم به زبان سادهتر بگویم، پیشفرضهای NLP خط فکری و سبک زندگی انسانهای موفق را به ما نشان میدهند.
وقتی هرکدام از ما این پیشفرضها را به عنوان یک باور قوی در خود جا بیندازیم، متوجه تغییرات رفتاری فوقالعادهای در زندگی خود میشویم. به جرات میتوانم بگویم که استفاده از این پیشفرضها در زندگی شخصی من اثرات بینظیری را بر جای گذاشت و شاید مهمترین دلیلی که باعث تغییر مسیر من به سمت آموزش تخصصی NLP گشت، تحولی بود که به واسطه نهادینه کردن پیش فرضهای nlp در وجودم شکل گرفت.
برخی از مهمترین پیشفرضهای NLP عبارتند از:
۱- نقشه، سرزمین نیست (این ره که تو میروی، به ترکستان است!)
این پیشفرض به ما میگوید که هرکدام از ما براساس یادگیریهایی که در گذشته داشتهایم، تصمیماتی را میگیریم و گمان میکنیم که اگر خوب برنامهریزی کنیم حتما به اهدافمان میرسیم، اما واقعیت چیز دیگری است.
NLP به ما نشان میدهد که الزاما داشتن نقشه مشخص، ما را به هدف موردنظر نمیرساند. زیرا ممکن است باورهایی که این هدف را شکل دادهاند، از اساس اشتباه باشند. ضمن آنکه براساس این پیشفرض NLP،نقشهای که برای ما جواب میدهد، شاید برای دیگری جواب ندهد، زیرا او هم دارای دیدگاههای منحصر به خود میباشد.
۲- هر رفتاری دارای منظوری مفید و مثبت است. (امان از ضمیرناخودآگاه!)
این پیشفرض ان ال پی اشاره به این نکته دارد که تمامی رفتارها و عادتهایی که در حال حاضر داریم، به خاطر نیتهای مفید و مثبتی است که در ضمیر ناخودآگاه ما وجود دارد، حتی اگر ما آن رفتار را نپسندیم. مثلا کسی که سیگار میکشد و بارها تصمیم به ترک آن گرفته است ولی موفق نشده، به دلیل یک منظور مفید از لحاظ ناخودآگاه میباشد.
مثلا در کودکی این باور در وجودش شکل گرفته که سیگار باعث احساس قدرت یا استقلال میشود و حالا هرچقدر هم برای ترک سیگار تلاش میکند، ضمیر ناخودآگاه به او اجازه چنین کاری را نمیدهد. زیرا ضمیر ناخودآگاه بسیار قدرتمند است و هرکاری میکند تا این منظور مفید و مثبت (البته از نظر خود) را حفظ کند. تکنیکهای NLP به کشف منظورهای مفید و متقاعدسازی ضمیرناخودآگاه در جهت تغییرات موردنظر ما، کمک بسیاری میکنند.
۳- برای رسیدن به هدف، ضمیرخودآگاه و ناخودآگاه باید همسو باشند.
این پیشفرض NLP اشاره به این موضوع میکند که ما توسط قدرت اندیشه و اراده (ضمیر خودآگاه) تصمیمی را میگیریم و به سمت هدف خود حرکت میکنیم، اما برای موفقیت حتما باید ضمیرناخودآگاه یا همان بخش احساسی وجودمان هم با این تصمیم موافق باشد وگرنه پس از مدتی دچار بیانگیزگی میشویم و هدف را رها میکنیم.
برای اینکه بیشتر متوجه این موضوع شوید، لطفا پادکست آموزشی زیر را گوش دهید:
۴- منابع راهحل در همه افراد به اندازه کافی وجود دارد.
براساس این پیشفرض NLP ریشه همه تغییرات هر شخص، در وجود خود اوست. تجربه، دانش، مهارت، آموختهها و … همگی منابع نامحدودی را شکل میدهند که میتوانند به موقع و در زمان مواجه شدن با مشکلات، مورد استفاده قرار گیرند.
این منابع گرانبها در بخش ناخودآگاه ذهن جای دارند و هرزمان که لازم باشد، قابل دسترسی هستند. از دیدگاه NLP، ما خود مسوول رفتارهایمان هستیم.
وقتی نمیتوانیم به هدفی برسیم، ممکن است دیگران را سرزنش کنیم و آنها را مقصر بدانیم و یا حتی شرایط را نامساعد جلوه دهیم، در حالیکه مسوول اصلی خودمان هستیم.
تکنیکها و تمرینات NLP در این زمینه کمک میکنند تا از یک طرف به تواناییها و ظرفیتهای خود پی ببریم و از طرف دیگر از این توانمندیها به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم.
NLP بر این اعتقاد است که هیچکس نمیتواند بر ما اثر بگذارد، مگر اینکه خودمان بخواهیم.
۵- ذهن و جسم بر یکدیگر اثرگذارند. (ریشه ۸۵% از دردها و بیماریهای جسمی، ذهنی است)
این پیشفرض NLP بر این نکته تاکید دارد که ذهن و جسم کاملا به هم پیوسته و مرتبط هستند. وقتی از لحاظ جسمی اوضاع خوبی نداریم و مثلا شاید دچار سرماخوردگی شده باشیم، از لحاظ ذهنی هم به هم میریزیم.
اگر دقت کنید بسیاری از نگرانیها، استرسها، حواسپرتیها و مواردی از این دست، در زمانهایی که خسته هستیم بیشتر به سراغمان میآیند.
ذهن هم کاملا بر جسم اثر میگذارد. امروزه ثابت شده است که ریشه بیش از ۸۵% بیماریهای جسمی بخاطر مسائل ذهنی انسانهاست.
در NLP تکنیکهای بسیار زیادی برای تقویت همزمان سلامت جسمانی و سلامت روانی وجود دارد تا این هماهنگی میان جسم و ذهن برقرار گردد.
۶- اگر کسی کاری را انجام داد، شما هم میتوانید. (موفقیت به استعداد ربطی ندارد!)
منظور از این پیشفرض NLP، همان الگوبرداری از افراد موفق است. NLP متوجه شد که استعداد، نقش چندانی در موفقیت افراد ندارد و اگر یک فرد معمولی بتواند در زمینه موردنظر خود از افراد موفق در همان زمینه الگوبرداری کند، او هم میتواند به همان موفقیتها دست پیدا کند.
مبحث مدلبرداری در NLP که یکی از موضوعات مهم در این علم شگفتانگیز میباشد، دارای بخشهای متعددی است که در آموزشهای NLP به صورت گسترده مورد توجه قرار میگیرد.
۷- در زندگی انعطافپذیر باشید. (مرغت، یه پا نداشته باشه!)
انعطافپذیری یعنی داشتن راهحلهای مختلف و متنوع برای رسیدن به یک هدف، یعنی اگر از یک راه به مقصد نمیرسی، بیش از اندازه اصرار نکن! راهت را تغییر بده. این باوری بسیار قدرتمند در میان تمام فوق حرفهایها است که در همه جنبههای زندگی باید انعطافپذیر بود.
براساس این پیشفرض NLP، اگر شما در حال حاضر تنها یک منبع درآمد دارید یا همه پول خود را در یک زمینه سرمایهگذاری کردهاید، فرد انعطافپذیری نیستید.
از کجا معلوم، شاید نتوانستید به هر دلیلی کار فعلی خود را ادامه دهید، اصلا اگر دچار ورشکستگی شدید آنگاه چه میکنید؟ همه تخممرغها را داخل یک سبد نگذار!
حتما برای خود زمانی را اختصاص دهید و به این موضوع بیندیشید. انعطافپذیری باید در تمام قسمتهای زندگی از روابط میان زوجین تا تربیت فرزندان، کسبوکار، اتخاذ تصمیمات غیرمترقبه و … رعایت شود.
۸- شکست وجود ندارد و هرچیزی یک تجربه است. (راز طلایی نوابغ)
در کلاسهای NLP وقتی به این پیشفرض میرسم، به شدت هیجانزده میشوم. برای اینکه این پیشفرض NLP را با بند بند وجودم و بارها و بارها تجربه کردهام. در سخت ترین لحظات زندگی، این پیشفرض به مانند فانوسی نجاتبخش برای من عمل کرد.
باید باور کنید که شکست، هرگز وجود ندارد و هر عدم موفقیتی میتواند به عنوان تجربهای ارزشمند در مسیر رشد تلقی شود.
پیشنهاد میکنم که حتما زندگینامه افراد موفقی مانند ادیسون، هنری فورد، سرهنگ ساندرز، مایکل جردن و … را مطالعه کنید و دیدگاههای آنها نسبت به شکست را در وجود خود به باورهایی قوی تبدیل کنید.
مساله اصلی شکست نیست، مساله اصلی زمان تسلیم شدنه!
تاثیرات اصلی بر پیدایش NLP
NLP دارای یک تاریخچه فکری و مبنای فلسفی است. پدیدآوردندگان NLP، رشتههای مختلفی را در کنار هم جمع کردند تا NLP را پایهگذاری کنند.
ویلیام جیمز یک فیلسوف و روانشناس آمریکایی بود که به خاطر مطرح کردن نظریه عملگرایی مشهور است. او یکی از اولین روانشناسانی بود که درباره تجربه ذهنی زمان در مقابل آنچه زمان باید به خودی خود باشد صحبت کرد، و آثار او احتمالا بیشترین تاثیر را بر نحوه برخورد NLP با خط زمان داشته است. در مدتی که جیمز آثار خود را مینوشت، بیشتر مطالعات روانشناسی به پدیدههای ذهنی از بیرون، به عنوان دادههای عملی قابل اندازهگیری، نگاه میکردند. جیمز به تجربه از درون نگاه میکرد، نه به عنوان دادههای عینی که میتوانند توسط یک مشاهدهگر بیرونی اندازهگیری شوند بلکه به عنوان آنچه از طریق بودن درون یک تجربه میتوان آن را درک کرد. او یکی از پیشگامان اعتبار تجربه ذهنی است.
کورزیبسکی رشتهای را پایهگذاری کرد که آن را معناشناسی کلی نامید تا راهی پیدا کند برای صحبت کردن درباره فرایند دنیای دائما در حال تغییر بدون اینکه آن را به وسیله زبانی که از آن استفاده میکنیم، در یک ساختار ثابت منجمد کند.
او اولین کسی بود که در سال ۱۹۳۳ از عبارت “عصبی-زبانی” استفاده کرد. او همچنین جمله “نقشه نشان دهنده همان سرزمین نیست” را ابداع کرد، جملهای که مفهمومش این است که نقشه (زبان) همان چیزی نیست که نقشه از روی آن کشیده شده است (تجربه). کلمات با تجربهای که آن را معرفی میکنند یکسان نیستند. کلمات فقط ساختار تجربه را مشخص میکنند. کلمات بسیار محدودتر از خود تجربه هستند و اشتباه گرفتن این دو میتواند به درد و سرخوردگی منجر شود. کورزیبسکی چند مورد تمایز در زبان ایجاد کرد و در مورد تمایز نقشه/ سرزمین (اینکه چگونه ما با استفاده از زبان خود نقشههایی از واقعیت میسازیم و سپس آن نقشه را به عنوان خود واقعیت در نظر میگیریم) مفصل توضیح داد. نقشه هیچگاه نمیتواند درست باشد، بلکه فقط کمابیش مفید است. آثار کورزیبسکی یکی ازمبناهای مدل زبان در NLP است.
مضمون آثار کورزیبسکی توسط جورج لکاف و مارک جانسون ادامه پیدا کرد. آنها این ایده را مطرح کردند که تمام زبانها به صورت استعاره صحبت میکنند. ما هیچوقت نمیتوانیم درباره اینکه هرچیزی دقیقا چگونه است صحبت کنیم، بلکه فقط میتوانیم درباره اینکه آن چیز شبیه چه چیزی است صحبت کنیم. استعارههایی که از آنها استفاده میکنیم، حتی در سادهترین جملات، تفکر ما را در مسیر خاصی جهت میدهند. (درجمله آخر استعاره “مسیر” برای توصیف آنچه برای تفکر ما اتفاق میافتد استفاده شده است. هیچگونه مسیری در دنیای بیرون در مورد تفکر ما وجود ندارد.) برداشت لغوی از استعارهها، راههای جدید جذابی را درباره اینکه ما چگونه فکر میکنیم و جهان را درک میکنیم و در نتیجه قادر به انجام چه چیزی هستیم، پیش روی ما قرار میدهد. NLP معمولا از زبان برداشت لغوی دارد تا سرنخی برای فرایند فکری پشت آن به دست آورد.
کارل راجرز بنیانگذار و مشهورترین طرفدار “درمان مخاطب محور” است. او زبان مخاطبان خود را به آنها منعکس میکرد و با این کار به آنها امکان میداد تا باورها و پیش فرضهای خود را به شیوهای غیرقضاوتی بررسی کنند و به نوعی درک و راهحل برای مشکلشان دست پیدا کنند. گوش دادن و تفکر غیرقضاوتی در رویکرد NLP به درمان، نقش اساسی دارند. گریندر و بندلر ویدیوهای ضبط شده کارل راجرز با مخاطبانش را بررسی میکردند.
اریک برن در سال ۱۹۶۴ کتاب “بازیها” را منتشر کرد. این کتاب این ایده قدرتمند را مطرح کرد که شخصیت افراد دارای “قسمتهایی” است که به طور متفاوتی فکر میکنند و واکنش نشان میدهند. او سه قسمت اصلی را “بالغ”، “کودک” و “والد” نامید. NLP استعاره قسمتهای شخصیت را از برن گرفته و استفاده فراوانی از آن میکند، اما نه آنگونه که برن از آن استفاده میکرد. قسمتها یک استعاره است. هیچ کس در واقع به قسمتهای مختلف تقسیم نمیشود، اما این ایده میتواند برای رسیدگی به مشکلات و تصمیمات دشوار مفید باشد زیرا افراد معمولا احساس میکنند که تمایلات و عواطف متضاد آنها را “تکه تکه” کرده است. گریندر و بندلر ویدیوهای ضبط شده اریک برن در حال انجام روان درمانی را بررسی میکردند.
کارل پریبرام، جورج میلر و یوجین گالانتر مدل TOTE را درکتاب خود با عنوان “برنامهها و ساختار رفتار” که در سال ۱۹۶۰ منتشر شد، مطرح کردند. این مدل توضیح میدهد که ما چگونه برای رسیدن به اهدافمان با استفاده از اصول بازخورد و “پیش خورد”، عمل میکنیم و واکنش نشان میدهیم. این مدل جایگزین مدل عمل ساده محرک- پاسخ شد. در مدل TOTE، ما برای کاهش تفاوت بین حالت کنونی و حالت مطلوب عمل میکنیم. ما به عمل کردن ادامه میدهیم تا زمانی که تفاوت از بین برود. این مدل هنوز در NLP مورد استفاده قرار میگیرد زیرا یک مدل سایبرنتیک است، یعنی نتایج یک عمل به سیستم بر میگردد و به عنوان مبنای عمل بعدی مورد استفاده قرار میگیرد. جورج میلر همچنین این ایده را مطرح کرد که ما در یک زمان فقط میتوانیم به “هفت مثبت یا منفی دو” بخش از تجربه رسیدگی کنیم. آنچه ما به آن توجه میکنیم و اینکه چگونه تجربهمان را منظم میکنیم، بر میزان آنچه میفهمیم و در یادمان میماند تاثیر میگذارد.
چهار نفری که بیشترین تاثیر را بر پیدایش NLP گذاشتند عبارتند از گرگوری بیتسون، فردریش (فریتز) پرلز، میلتون اریکسون و ویرجینا ساتیر.
گرگوری بیتسون یک مردم شناس انگلیسی بود، اما آثار او به رشتههای مختلف اشاره میکند: قوم شناسی، روانپزشکی، روانشناسی و سایبرنتیک. در طول دهه ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ او وقت خود را صرف مطالعه روی مردم بالی و گینه نو کرد. او با مارگارت مید، که مردم شناس فرهنگی بود ازدواج کرد و در سال ۱۹۴۹ به آمریکا مهاجرت کرد. در آنجا او مدتی به عنوان یک قوم شناس در سازمان سربازان در پالو آلتو واقع در کالیفرنیا کار کرد. در آنجا او با جی هالی و جان ویکلند همکار شد که آنها بعدها با همکاری پاول واتزلاویک پیشگام ایدههایی شدند که به رشته درمان کوتاه مدت تبدیل شد.
بیتسون یکی از اعضای موسس کنفرانسی میسی در زمینه نظریه سیستمها در دهه ۱۹۵۰ بود و در این زمینه با وارن مک کالچ همکاری کرد. او کمکهای شایانی به روانپزشکی، سایبرنتیکس و نظریه سیستمها کرد. آثار او در معرفتشناسی سایبرنتیک و مردم شناسی، ، مبنای فکری NLP را تشکیل میدهد و اگرچه ریچارد بندلر و جان گریندر هیچگاه به طور رسمی از بیتسون مدلبرداری نکردند، هنگامی که در اوایل دهه ۱۹۷۰ در سانتاکروز با او همسایه بودند، گفتگوهای زیادی با او داشتند. روش تفکر بیتسون و تمایزهایی که او ایجاد کرد، تاثیر عمیقی بر رویکرد جان و ریچارد به مدلبرداری مهارتهای ارتباط داشتند.
فریتز پرلز ابتدا در زمینه روانکاوی آموزش دیده بود، امّا در دهه ۱۹۴۰ این رشته را رها کرد و شروع به طرحریزی ایدههای خود کرد که بعدها با عنوان گشتالت درمانی شناخته شد. او در اوایل دهه ۱۹۶۰ در کالیفرنیا سکونت داشت. ایده اصلی او این بود که هدف رواندرمانی فقط نباید کمک به افراد برای سازگاری با زندگی در جامعه باشد، بلکه باید وسیلهای برای رشد شخصی و روشی برای یکپارچه سازی ذهن و عواطف باشد. پرلز اعتقاد داشت که افراد باید به غریزه خود اعتماد کنند و از تجربه خود لذت ببرند. او یکی از اولین درمانگرانی بود که ایده سیستمهای معرف (دیداری، شنیداری و لامسهای) را در درمان به کار برد. او همچنین مدل قسمتهای شخصیت را مورد استفاده قرار داد. او اعتقاد داشت که یکی از اهداف درمان این است که این قسمتها به طور هماهنگ در کنار هم زندگی کنند.
ویرجینیا ساتیر کار خود به عنوان درمانگر در شیکاگو آغاز کرد و در آنجا با الکلیها و بی خانمانها کار میکرد. در سال ۱۹۵۱ او یکی از اولین درمانگرانی بود که با کل خانواده در یک جلسه کار میکرد. او در اوایل دهه ۱۹۶۰ به کالیفرنیا مهاجرت کرد و همراه با دان جکسون و جولز ریسکین موسسه تحقیقات ذهنی را در پالو آلتو تاسیس کرد. او در سال ۱۹۷۲ جان و ریچارد را ملاقات کرد و همکاری گستردهای را با آنها آغاز کرد. ویرجینیا ساتیر بر وابستگی متقابل افراد به یکدیگر و تعادل بین رشد شخصی و احترام به نیازهای دیگران تأکید میکرد.
کارهای او بر افزایش عزت نفس و احترام به نیازهای دیگران متمرکز شده بود. ویرجینیا همچنین از مدل قسمتها استفاده کرد و یک مدل با چهارنوع شخصیتی ارائه داد: “سرزنش کننده”، “تسلی دهنده”، “حواس پرتکننده” و “محاسبهکننده”. او از سوالات NLP استفاده میکرد اما نه به روش سیستماتیکی که جان و ریچارد بنیانگذاری کردند. او همچنین از مدل سیستمهای معرف NLP استفاده میکرد و تلاش میکرد تا مخاطبان خود را به سوی تجربه راهحلهایی برای مشکلشان از طریق تمام حواس سوق دهد.
میلتون اریکسون احتمالا بیشترین تاثیر را بر پیدایش NLP داشته است. او در ابتدا در رشتههای پزشکی و روانشناسی تحصیل کرد علیرغم اینکه در سن ۱۸سالگی به شدت به بیماری فلج اطفال دچار شده بود. بعدها این بیماری باعث شد که او مجبور به استفاده از صندلی چرخدار شود. او شغل روانپزشکی را در پیش گرفت و شروع به بررسی نقشدرمانی هیپنوتیزم کرد علیرغم خصومت زیادی که از جانب حرفه روانپزشکی دریافت کرده بود. او ده سال آخر عمر خود را در فونیکس واقع در آریزونا صرف هیپنوتیزم درمانی کرد. در آنجا درمانگران و روانشناسان از سراسر دنیا به دیدن او میآمدند.
گرگوری بیتسون پیشنهاد کرد که میلتون میتواند مدل خوبی در زمینه درمان برای مطالعه توسط جان و ریچارد باشد، بنابراین آنها مدتی در خانه او در فونیکس مستقر شدند و هنگامی که او کار میکرد، او را نگاه میکردند و به حرفهایش گوش میدادند. آنها در کتاب دو جلدی خود با عنوان “الگوهای تکنیکهای هیپنوتیزمی دکتر میلتون اچ.اریکسون” بخشی از مهارت قابل توجه او را در زمینه استفاده از زبان برای القای خلسه مدلبرداری کردند.
اریکسون بیشترین احترام را برای منحصر به فرد بودن هر فرد قائل بود و کنجکاوی بینهایتی درباره اینکه آنها چگونه قادر به انجام کارهای خود بودند داشت. او نظریههای کلی روانشناسی را تایید نمیکرد و از هیچ رویکرد سیستماتیکی استفاده نمیکرد، بلکه به مخاطب اجازه میداد که خودش روش درمانش را دیکته کند. روش آسانگیرانه هیپنوتیزم درمانی او و زبان آزاد و مبهم او به مخاطب اجازه میداد که گفته های او را به گونه ای که بیشترین معنی را برای او داشته باشد تعبیر کند. این روش هیپنوتیزم درمانی نام او را به همراه دارد (هیپنوتیزم درمانی اریکسونی) و الگوهای زبانی او در NLP با عنوان میلتون مدل تدریس می شود.
اساس شکلگیری تکنیکهای NLP چیست؟
مدل برداری از فنون و روشهایی که درمانگران فوق حرفهای برای معالجه بیماران خود به کار میبردند، پایه و اساس شکلگیری تکنیکهای NLP گردید، اما این تازه شروع کار بود. علم ان ال پی خود را تنها به مدلسازی محدود نکرد و رفته رفته به صورت بسیار گسترده به مطالعه چگونگی عملکرد ذهن، چگونگی نفوذ بر دیگران، مهارتهای برقراری ارتباط موثر، تغییر الگوهای رفتاری، نحوه یادگیری صحیح، مذاکرات و بسیاری از زمینه های دیگر پرداخت و روز به روز تکنیکها، فنون و مهارتهای بیشتری را کشف و در اختیار علاقمندان به تغییر قرار داد.
با این حال علم NLP تنها به مجموعهای از تمرینات و تکنیکها محدود نمیشود، بلکه با تغییر در روش تفکر، باعث میشود تا با روحیهای خلاقانه، شیوههای نوینی را در مسیر پیشرفت به کار گیریم.
موضوع مهم این است که الگوها و تکنیکهای NLP به شما این توانایی را میدهند تا خلاقانه با موقعیتهای دشوار و بحرانها دست و پنجه نرم کنید.
ماهیت کاربردی NLP چیست؟
یکی از ویژگیهای مهم علم NLP، کاربردی و عملی بودن آن است. فنون و مهارتهای NLP در چارچوب تکنیک ها و تمرینهایی بیان میشوند که کاملا جنبه عملی دارند.
به همین دلیل، آموزشهای NLP محدود به بیان و توصیف مفاهیم و اصول نیست. بلکه به دنبال چگونگی اجرای تکنیکها و مهارتها میباشد.
این فنون و تکنیکها در قالب دوره های NLP و به صورت عملی اجرا میشوند. امروزه علم برنامه ریزی عصبی زبانی (NLP)، با سرعت چشمگیری در جهان در حال رشد و گسترش میباشد و هر روز به تعداد علاقمندان به تغییر و بهبود مهارتهای فردی با آموزشهای NLP افزوده میگردد.
علاوه بر این، بسیاری از شرکتها و سازمانهای دولتی و غیردولتی مهم در دنیا نیز از تکنیک های ان ال پی در جهت افزایش توانمندیهای نیروی انسانی خود در سطوح مختلف، استفاده میکنند.
در ان ال پی بیشتر بر «انجام دادن» تاکید میشود تا «دانستن» و بسیاری از دانشجویان nlp هنگامی به درک آن نایل می آیند که عملاً آن را به کار میبندند.
اهداف nlp چیست؟
ان ال پی در مجموع به دنبال رسیدن به دو هدف به صورت همزمان است:
رسیدن به نتیجه مطلوب در مقطعی خاص و دسترسی به هدفهای بلند مدت در طول زندگی
به همین دلیل روشها و فنون علم NLP، این دانش را به ابزاری موثر در رسیدن به اهداف زندگی تبدیل میکنند.
دلایل قدرتمندی NLP (پلی محکم از جنس صرفهجویی)
همه ما میدانیم که این روزها سبک زندگیها نسبت به گذشته، کاملا متفاوت شده است. نیازها متنوعتر شدهاند و در نتیجه ما مجبوریم که برای رفع این نیازها، با سرعت بیشتری حرکت کنیم. تعداد تصمیمات مهمی هم که در مقاطع مختلف زندگی باید بگیریم، افزایش یافته است.
همه اینها یعنی امکان تنش، تلاطم، سردرگمی، کمبود وقت، ترس و انواع هیجانات مخرب، روز به روز در حال افزایش است. بنابراین ما به ابزاری نیاز داریم که با توجه به شرایط زندگی حال حاضر از یک طرف موثر عمل کند و از طرف دیگر باعث صرفهجویی در وقت، انرژی و هزینهها گردد و NLP دقیقا همان ابزاری است که جامعه جهانی امروز به آن نیاز دارد.
NLP چگونه باعث صرفهجویی میگردد؟
در این مورد سخن بسیار است، اما تجربه ۱۰ ساله من در برگزاری سمینارها، دورهها و کارگاههای متعدد با آموزههای علم nlp، نشان میدهد که سه دلیل زیر از مهمترین عوامل قدرتمندی nlp میباشند که به طور محسوسی باعث صرفهجویی در وقت، انرژی وهزینه ها میشوند:
۱- NLP به سراغ اصل مطلب میرود و …
تمامی تمرینات، تکنیکها و آموزشهای nlp، بر روی ضمیرناخودآگاه ۹۵ درصدی یعنی همان مرکز برنامهریزی اثر میگذارند. Nlp به دنبال نصیحت و حاشیهپردازی نیست و مستقیما به سراغ گنجینه شگفتانگیز ذهن میرود که محل حافظه بلندمدت ماست. برای همین است که به NLP، علم تغییرات سریع و پایدار گفته میشود.
۲- NLP بسیار انعطافپذیر است.
یک عبارت معروف به نقل از میلتون اریکسون در nlp وجود دارد:
“برای حل یک مشکل یکسان در ۱۰ نفر متفاوت، باید ۱۰ راهکار بلد باشی”.
به جرات میتوانم بگویم که شاید صدها بار از همین مورد در کلاسها و کارگاههای آموزشی استفاده کرده باشم. دائما به دانشجویانم تاکید میکنم که از هر تکنیک nlp میتوان در موارد مختلف استفاده نمود، به شرط آنکه در اجرای آن تکنیک از تسلط کافی برخوردار باشیم.
بارها و در حین جلسه کوچینگ NLP، از ترکیب دو یا چند تکنیک برای رفع یک مشکل استفاده نمودهام و نتیجه گرفته ام و این به دلیل انعطافپذیری بالای علم nlp میباشد.
۳- NLP بر روی راهحل متمرکز است و نه مشکل.
اگر بخواهم خیلی راحت بگویم: “NLP به دنبال تجسس در زندگی دیگران نیست”. NLP به دنبال حل مساله میرود و این کار را با تغییر در الگوهای برنامهریزی شده ذهن انجام میدهد.
NLP به دیگران برچسب نمیزند و آنها را قضاوت نمیکند و فقط به دنبال ارائه راهکارهای لازم و کارآمد است.
NLP، علم، هنر یا هر دو؟
ازتون دعوت میکنیم فیلم آموزشی زیر را ببینید:
NLP چه فواید و تاثیراتی دارد؟
۱۰ سال تجربه بنده در برگزاری مستمر دورههای تخصصی nlp و همچنین کار بر روی مراجعین مختلف در جلسات کوچینگ nlp، به من ثابت کرده است که نمیتوان با یک عدد و رقم مشخص تعداد کاربردها و فواید nlp را بیان نمود.
هر چقدر بیشتر بر تجربهام افزوده میگردد بیشتر از کارکرد NLP در برنامهریزی ذهن و ایجاد تغییرات دلخواه آگاه میشوم. با این حال قصد دارم تا در این بخش، برخی از مهمترین کاربردهای ان ال پی را تقدیم حضور شما دوست علاقهمند به یادگیری نمایم.
۱- شناسایی ساختار ذهن و نحوه برنامهریزی آن
NLP به موشکافی دقیق ساختار ذهن و اینکه ما چگونه اطلاعات مختلف را دریافت و در ذهن خود کدبندی میکنیم، میپردازد. آشنایی با ساختارهای ذهنی در NLP پایهای قوی برای استفاده از تکنیکها و تمرینهای مختلف NLP در برنامهریزی عمیق ضمیر ناخودآگاه میباشد.
۲- نگرش نوابغ و افراد حرفهای به جهان هستی و محیط پیرامون خود
NLP مانند یک کتاب راهنمای ارزشمند، الگوها و سبک زندگی افراد حرفهای و موفق در زمینههای مختلف را در اختیار ما قرار میدهد. این الگوها در پی تحقیقات مفصل بر روی این نوابغ استخراج شدهاند و نهادینه کردن هرکدام از آنها در وجود خود، به عنوان یک گام بسیار مهم در تغییر سبک زندگی به شیوهای صحیح تلقی میشود.
۳- مهارتهای برقراری ارتباط موثر با دیگران
یکی از مهمترین فواید nlp، آموزش مهارتهای کلامی و غیرکلامی با رویکرد اثرگذاری بر ذهن مخاطب و جلب اعتماد اوست. تکنیکهای nlp در برقراری ارتباط موثر، به سرعت باعث ایجاد احساس خوب در طرف مقابل میشود و به درک عمیق طرفین از یکدیگر نیز کمک شایان توجهی میکند.
۴- جایگزینی سریع تصاویر منفی ذهن با تصاویر مثبت
در این مورد روشها و تکنیکهای مختلفی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان با جایگزینی تصاویر مثبت بجای تصاویر منفی، مسیر برنامهریزی ذهن را تغییر و همسو با خواستههایمان نماییم.
۵- تکنیکهای رفع سریع استرس و اضطراب
در این بخش تمرینات و تکنیکهای هیجانانگیز NLP باعث رفع سریع استرسهای موقتی، اضطرابهای دائمی و برنامهریزی قدرتمند ذهن برای مواجهشدن با موقعیتهای سخت و غیرقابل پیشبینی به منظور حفظ آرامش و کنترل خود میشوند.
سایتهای معتبر NLP
نویسنده: مهدی عرب زاده مدرس nlp
منبع: آکادمیک NLP
- بررسی دلایل تضادهای درونی در NLP
- تحول در ارتباطات مشکل دار
- داستان سرایی موثر با NLP (داستان تعریف کردن، روش خودشو داره)
- nlp برای رهبران فردا
- عوامل موثر بر فهمیدن
- آشنایی با کتاب کار NLP
- کلمات با بار مطلق
- خلق یک استعاره
- اهمیت و محدودیتهای زبان در nlp
- یادگیری در NLP
- nlp چیست؟ – آکادمیک NLP
- اصول NLP
- چارچوبهای ان ال پی
- ۳ دلیل قدرتمندی NLP
- فواید nlp
- استراتژی والت دیسنی در nlp
- هرم دیلتز در nlp
- فیلترهای کلامی در nlp
- متامدلها در nlp (مدل برتر)
- تفاوتهای میان nlp و هیپنوتیزم
بسیار معلومات مفید و کاربردی بیان کردید ممنونم
سپاس از همراهیتون
سلام وقت بخیر
بسیسار محتواهای صوتی و ویدویی خوبی بود ممنون از توضیحات شما
سلام به شما دوست عزیز
خیلی خوشحال و سپاسگزاریم از همراهی صمیمانهتون
سلام چطوری میتونم در دوره های استاد عرب زاده شرکت کنم
درود و احترام جناب آقاجانی گرامی
در حال حاضر دورهها بصورت غیرحضوری ارائه میشود.
برای اطلاع از دورهها و ورکشاپهای حضوری در کانال تلگرام مجموعه عضو باشید: t.me/academic_nlp
اشتراکها: مهدی فراهانی
اشتراکها: آقای بیداری
سلام: فایل آموزشی مدیریت استرس تکنیکهای NLP موجود نبود و نتوانستم آنرا دریافت کنم
درود و تبریک به شما که برای آگاهی خودتون ارزش قائلید.
روی این لینک کلیک کنید. تمام محصولات و دورههای آموزشی در بخش فروشگاه هستند.
اشتراکها: رضا نیازی
درود و ارادتممنون از زحمتی که برای این مقاله کشیدید. استفاده کردم و خیلی عالی بود.با آرزوی موفقیت روزافزون برای شما
مقاله کاملی بود. این مقاله رو بوک مارک کردم که با دقت بیشتری روزهای بعد باز هم بخونم.
معرفی مقالات دیگه کمک میکنه که بصیرتم در مورد ان ال پی رشد پیدا کنه. براتون آرزوی موفقیتهای بیشتری را دارم.
سلام ، من روزانه وبلاگهای شما را می خوانم. سبک داستان گویی شما بسیار جذاب است ، همان کاری را که انجام می دهید ادامه دهید!
تغییر از درون به بیرون است. من این تغییرو دارم کامل حس میکنم. مرسی عالی بود.
افرین
برخی از افراد هستند که برعکس انتظار ما عمل میکنند مثل بیمارانی که بیماریهای صعب العلاجی دارند ولی یکدفعه سلامتشون رو بدست میارن، مثل ورزشکارانی که در حد جهانی مطرح میشن، مثل کسانی که در فقر مطلق بودند ولی یکدفعه یه اتفاقی در ذهنشون پدید میاد و میشن کسانی که الهام بخش دیگران میشن.
این تجربیات در ان ال پی زیاد هستند چرا که خود nlp اول با الگوبرداری از افراد موفق شکل گرفت و اومد اون الگوها رو پیاده کرد در افراد عادی و نتایج فوق العاده شد.
من به نوبه خودم که چندین ساله دارم nlp کار میکنم، از این مقاله خیلی استفاده کردم. ممنون همکار عزیزم جناب عرب زاده گرامی.
امیدوارم هر روز شاهد موفقیت های بیشتر شما باشم.
سلام و احترام دوست عزیز،
باعث افتخاره که همراهمون هستید. براتون آرزوی شادی و موفقیت داریم.
سپاس. مطالب بسیار مفیدی بود.
یکی از چیزهایی که ان ال پی رو به نظر من نسبت به خیلی از روشهای دیگه متمایز میکنه اینه که ان ال پی با محتویات تفکر کاری نداره، بلکه با ساختار تفکر سروکار داره و همین باعث میشه که دسترسی به اون راحت تر باشه و تغییرات با سرعت بیشتری انجام بشه. از شما استاد عزیز کمال تشکر را دارم که محتویات ناب ارائه میدهید.
سلام و عرض ادب دوست گرامی،
بله کاملا درست فرمودید، از همراهی شما بسیار سپاسگزاریم.
موفق باشید.
سلام و درود
تاریخچه و چگونگی شکل گیری nlp بسیار جذاب بود. بسیار ممنونم که اصالت این دانش را حفظ کرده اید
سلام و عرض ادب دوست گرامی،
از همراهی شما بسیار سپاسگزاریم.
با سلام آقای عرب زاده بزرگوار. بسیار مقاله مفیدی بود. خیلی استفاده کردم.
با سلام و احترام دوست عزیز،
از همراهی شما بسیار سپاسگزاریم.
سلام استاد عرب زاده عزیز خیلی ممنون از اطلاعات مفید و کاربردی که در اختیارمون قرار میدید.
سلام و عرض ادب دوست گرامی،
از همراهی صمیمانه شما بینهایت سپاسگزاریم.
از پیشنهادات جذاب شما میان این نوشته بسیار ممنونم. دقیقا هر جایی که سوالی در ذهنم نقش میبست، یک جواب از شما میگرفتم با پیشنهاد خواندن مقاله دیگر. ممنونم
سلام و عرض ادب دوست گرامی،
از همراهی صمیمانه شما بسیار سپاسگزاریم.
سلام جناب آقای عرب زاده عزیز
جملاتی که در قسمت برنامه ریزی عصبی کلامی یا برنامه ریزی عصبی زبانی نوشتید و فایل صوتی مربوطه فوق العاده بود و بسیار احساس غرور کردم که در این سایت عضو هستم.
سلام و عرض ادب دوست گرامی،
حضور شما موجب دلگرمی و افتخار ماست. از همراهی صمیمانه شما بسیار سپاسگزاریم.
فیلم آموزشی و فایل های صوتی قرار داده شده در این نوشته به درک کامل مخاطب بسیار کمک میکند.سپاس
سلام و عرض ادب دوست گرامی،
از همراهی شما بینهایت سپاسگزاریم.
اولین پادکست که از زبان آقای جوزف اوکانر در مورد nlp گفتید و خودتون اون رو تفسیر کردید واقعا فوق العاده بود. من تمام کتابهای اوکانر رو تهیه کردم. کتاب کار nlp هم بصورت pdf دریافت کردم و چقدر هم لذت بردم.
ممنونم از اینکه برای وقت مخاطب احترام قائلید.
سلام و عرض ادب دوست گرامی،
از محبت شما سپاسگزاریم و بابت مطالعات عمیقی که دارید بهتون تبریک میگیم.
واقعا فوقالعاده بود. کلی گشتم تا یه مقاله جامع پیدا کنم.
این مقاله یک منبع خوب آموزشی و بینشی هست.
خسته نباشید
سلام و عرض ادب دوست گرامی،
از دقت نظر و لطفتون بینهایت سپاسگزاریم.
ممنون استاد، مطالبتون بسیار مفید و آموزنده است.
سلام و عرض ادب دوست گرامی،
ممنون از محبت شما
در همین زمینه مقالات متفاوتی را خوانده بودم. این مقاله بسیارکامل بود و اطلاعات بی نقصی را ارائه دادید. متشکرم
سلام و عرض ادب دوست گرامی،
خرسندیم که مقاله “nlp چیست” مورد رضایتتون قرار گرفته است. موفق باشید.
روز بخیر
بسیار نوشته کاملی بود. لذت بردم
سلام و عرض ادب گرامی،
ممنون از همراهی شما
سلام وقتتون بخیر، خیلی تمایل دارم در مورد ان ال پی و کاربرداش بیشتر بدونم. اگه ممکنه از کاربردهاش بیشتر بگید. ممنونم
سلام میلاد عزیز،
از اشتیاق شما برای یادگیری سپاسگزاریم.
ما یک قسمت مجزا برای کاربردهای nlp در نظر گرفتیم. که شما به راحتی بتونید بهشون دسترسی داشته باشید.
صفحه کاربردهای nlp دائما در حال بروزرسانی است.
چقدر این مقاله پربار شده، مرسی از شما واقعا و ممنون که pdf کل مقاله هم قرار دادید.
سلام سها عزیز،
ممنون از شما که پیگیر هستید و بهتون تبریک میگیم که برای آگاهی خودتون احترام قائلید.
به عنوان یک مربی NLP لذت بردم، خیلی عالی بود، اطلاعات زیادی رو کسب کردم. ممنونم
درود علی عزیز، بسیار سپاسگزاریم از همراهی شما. براتون آرزوی موفقیت روزافزون را داریم.
مرسی که جمله بزرگان رو در مقاله میزارید.
پائولو کوئیلو در کتاب کیمیاگر به اهمیت افسانه شخصی و لزوم تحقق آن میپردازد.
من در مورد nlp خیلی شنیده بودم میخوام افسانه شخصیت رو باهاش بنویسم
سلام دوست عزیز، براتون آرزوی موفقیت داریم، حتما میتونید
با سلام و تشکر از مطالب و مقاله و درمجموع سایت خوب شما
جناب عرب زاده در کتاب کار ان ال پی که ترجمه و معرفی نمودید، تکنیکهای تغییر باورهای نادرست هم بیان شده است؟ آیا با خرید این کتاب می توانیم خودمان از این تکنیکها استفاده کنیم و نتیجه بگیریم؟
سپاس
سلام و خیلی ممنونم از شما. به طور کلی اصول و تکنیک های علم nlp از آنجایی که نگرش و دیدگاه ما را نسبت به زندگی تغییر میدهند، کمک می کنند تا برنامه ریزی های قبلی و نادرست صورت گرفته در سطح ضمیر ناخوداگاه تغییر کند و طبیعتاً این مساله باعث تغییر در باورهای نادرست ما نیز خواهد گردید. کتاب کار nlp بر پایه تکنیک های عملی می باشد و هر شخص می تواند به شرط انجام تمرینات از آن استفاده کند، هرچند در کنار مطالعه کتاب، استفاده از کارگاه ها و دوره های nlp باعث ایجاد تغییرات بسیار بیشتر و نتایج قابل توجه تری خواهد شد. پاینده باشید.
خوب بود، مرسی
من اول با هدایای سایت آشنا شدم و محصول ان ال پی چیست رو گرفتم. خیلی تحت تاثیرم قرار داد و یکبار دیگه هم نگاهش کردم به چند تا از دوستامم معرفی کردم. الان این مقاله رو خوندم .عااااااااالی بود
افرین به علاقه و توجه شما
سلام استاد. چقدر این مقاله تغییر کرده. من چند بار خونده بودمش و الان خیلی تکمیل تر از قبل شده. مرسی که وقت میزارید برای مخاطبانتون.
مقالات کاربردی شما تسلط تون به علم nlp رو نشون میده. آفرین به این تسلط
مختصر و مفید👏 با سپاس فراوان از شما
سپاس بیکران از زحمات شما
استاد منم با نظر آقای فخرالدینی کاملا موافقم که چقدر خیلی جاها ناآگاهانه از ترجمه غلط برنامه ریزی عصبی کلامی بجای برنامه ریزی عصبی زبانی استفاده میشه
مرسی از دیدگاه تازه ای که راجع به این علم قوی بهم دادید
استاد عالی عالی عالی بود. بالاخره بعد از کلی مطالعه تونستم توی این سایت یه تعریف درست حسابی از nlp پیدا کنم. دمتون گرم
استاد عرب زاده خیلی ازتون ممنونم. نمی دونم خاطرتون هست یا نه که من با چه روحیه ای در دوره nlp شما شرکت کردم و الان که ۴سال از اون زمان می گذره هرگز نمی تونم تاثیرات فوق العاده ای که از شما و کلاستون دریافت کردم رو کتمان کنم. در پناه خدا باشید
بله دقیقا خاطرم هست و اینکه چقدر تلاش کردید و تبریک میگم بهتون. آفرین
استاد خیلی ممنونم. من دوره های nlp رو در خارج از ایران گذروندم. نکته ای که برام جالب بود اینه که شما اولین کسی هستید که از واژه صحیح برنامه ریزی عصبی زبانی به جای برنامه ریزی عصبی کلامی استفاده می کنید.
متاسفانه هنوز بسیاری حتی در تعاریف اولیه ای که از nlp ارائه میکنن هم تسلط ندارن
بله دقیقا همینطوره و مرسی از حسن توجه شما
سلام میخوام ازتون تشکر کنم بخاطر مطالب و آموزشهای کاربردیتون
ماهیت کاربردی nlp برام بسیار جالب بود. مرسی ازتون
استاد ممنونم ازتون. من از وقتی در دوره های nlp شما شرکت کردم، به جرات میتونم بگم روند زندگیم تغییر کرد. حالا خودم رو خیلی بیشتر از قبل دوست دارم و هر روز پر امید و با نشاط تر از روز قبل به سمت اهدافم حرکت میکنم
تبریک میگم خانم اسکندری گرامی
سلام و عرض ادب
مرسی از این مقاله جالب. پاینده باشید
خواستم فقط ازتون تشکر کنم بابت درک درستی که از nlp دادید. پرتوان باشید
سلام استاد عرب زاده
ممنون که منو با دنیای nlp آشنا کردید و همه مطالبتون ساده و کاربردی هست.
خیلی خوب بود. مرسی
من محصول nlp چیست هم دریافت کردم و کلی چیز یاد گرفتم.
با احترام جناب آقای عرب زاده. از اینکه در طول مقاله لینک های مفید قرار دادید و در انتهای مقاله چند سایت عالی معرفی کردید، از شما کمال تشکر را دارم. شاد باشید
استاد سلام. عالی بود. کتابتون رو هم تهیه کردم. هر فصلی که میخونم رو تمرین میکنم و مرسی از این کتاب بی نظیر
سلام دوست گرامی. خوشحالم که مفید بوده براتون. این کتاب از اونجاییکه سالها در موسسات معتبر دنیا آموزش داده می شده، نکات بسیار ارزشمندی داره. امیدوارم لذت ببرید.
سلام و درود. مقاله جامعی بود. مرسی ازتون.
تعاریفی هم در پادکست صوتی ارائه شد دیدگاه تازه ای بهم داد. موفق باشید.
این پادکستها واقعا عالیه
سلام مقاله خیلی مفیدی بود. سپاسگزارم