متامدل‌ها در nlp (مدل برتر)

متامدلها در nlp
۴.۱/۵ - (۸ امتیاز)

متامدل‌ها در nlp

بررسی‌های علم nlp نشان می‌دهد که بسیاری از الگوهای کلامی، نقش فوق‌العاده مهمی در برنامه‌ریزی ضمیرناخودآگاه دارند و می‌توانند به زندگی ما در جهت موفقیت یا شکست، معنا دهند.

در این مقاله قصد دارم شما را با یکی از ساختارهای کلامی که دانش nlp آن را با مدل‌برداری از نوابغ موفقی مانند ویرجینیا ساتیر کشف نموده است، آشنا سازم. لطفا با من همراه باشید.

 

متامدل چیست؟

بسیاری از جملات و کلماتی که در طول شبانه‌روز از آنها استفاده می‌کنیم و یا می‌شنویم، دارای ساختاری هستند که بر ضمیرناخودآگاه اثر می‌گذارند و باعث برنامه‌ریزی مثبت یا منفی ذهن می‌شوند.

در nlp به این جملات و کلمات، “متامدل یا مدل برتر” گفته می‌شود، زیرا  حاوی رمزهای نهفته‌ای هستند که آنها را از جملات و واژگان معمولی جدا می‌سازد. 

ریچارد بندلر و جان گریندر، بنیانگذاران nlp، با تحقیقات وسیع خود موفق به استخراج این الگوها شدند و سپس نتایج بدست آمده را در اولین کتاب خود با عنوان The structure of magic منتشر ساختند.

 

اهمیت متامدل‌ها در nlp

در nlp به جملات متامدلی مفید که باعث برنامه‌ریزی مثبت ذهنی می‌شوند، کاری نداریم. مثلا وقتی می‌گوییم: “من همیشه موفق هستم“، این جمله یک متامدل مفید است که باعث می‌شود ذهن ما دائما به دنبال اطلاعاتی بگردد تا ما را به سمت موفقیت دلخواهمان سوق دهد.

متامدل‌ها در nlp- اهمیت متامدل‌ها در nlp
متامدل‌ها در nlp- اهمیت متامدل‌ها در nlp

اما بسیاری از جملات و واژگان مورد استفاده در زندگی که شاید از صبح تا شب بارها و بارها آنها را تکرار می‌کنیم، متامدل‌های منفی هستند.

 این متامدل‌ها باعث می‌شوند تا هم ذهن گوینده و هم ذهن شنونده تحت تاثیر قرار گیرد و برنامه‌ریزی منفی شود.  به این جمله دقت کنید: “هروقت می‌خواهم مطالعه کنم، خوابم می‌گیرد“. این جمله یک متامدل منفی می‌باشد زیرا پس از چندبار استفاده از آن، ضمیر ناخودآگاه متقاعد می‌شود که ما باید درست در زمانی که قصد مطالعه داریم، خواب آلوده گردیم حتی اگر در گذشته این چنین نبوده باشیم.

حالا ممکن است این جمله را خودمان به خودمان بگوییم یا از دیگران بشنویم. در هر صورت این ساختار کلامی، هم بر روی گوینده و هم شنونده اثر خود را می‌گذارد.

پیشنهاد میکنم مقاله زیر را بخوانید:

nlp چیست؟

متامدل‌ها تولید باور می‌کنند

ریشه بسیاری از باورهای ما استفاده دائمی از جملات متامدلی می‌باشد. به این عبارت توجه کنید: ” من نمی‌توانم ازدواج کنم، چون می‌خواهم ادامه تحصیل دهم”.

در اینجا با چندبار تکرار این جمله حتی در ذهن، این باور را در ضمیر ناخودآگاه می‌سازیم که ازدواج ما به ادامه تحصیل‌مان ضربه می‌زند و تا زمانی‌که می‌خواهیم درس بخوانیم، حتی به موقعیت‌های عالی برای ازدواج هم نباید فکر کنیم و همین بی‌توجهی ناخودآگاهانه، می‌تواند باعث از دست رفتن فرصت‌های بسیار خوبی برای ازدواج گردد.

متامدل‌ها در nlp- متامدل‌ها تولید باور می‌کنند
متامدل‌ها در nlp- متامدل‌ها تولید باور می‌کنند

متامدل‌ها باعث فیلترشدن بسیاری از اطلاعات می‌شوند

همه ما تمایل داریم تا آنچه را که دوست داریم، ببینیم، بشنویم و احساس کنیم و این یک عملکرد طبیعی ذهن می‌باشد تا رفاه، امنیت و آسایش ما را حفظ کند.
بر همین اساس وقتی از یک جمله متامدلی منفی استفاده می‌کنیم، ناخواسته بسیاری از اطلاعات را فیلتر می‌کنیم و ضمیر ناخودآگاه را متقاعد می‌سازیم تا به آنها توجه نکند.

مثلا وقتی می‌گوییم: “ایران جای زندگی کردن نیست“، مجموعه اطلاعات وسیع و موقعیت‌های ارزشمندی را که می‌تواند باعث شود تا ما بتوانیم آنها را شناسایی کنیم و در جهت زندگی بهتر از آنها استفاده کنیم، فیلتر می‌کنیم.

متامدل‌ها باعث فیلترشدن بسیاری از اطلاعات می‌شوند
متامدل‌ها باعث فیلترشدن بسیاری از اطلاعات می‌شوند

در دوره‌های nlp وقتی در رابطه با مبحث متامدل‌ها در nlp صحبت و انواع ساختارهای متامدلی را بیان می‌کنم، دانشجویان متوجه می‌شوند که چه حجم وسیعی از این عبارت‌ها را در طول شبانه‌روز به کار می‌برند و چقدر این مساله باعث برنامه‌ریزی‌های منفی ذهنی آنها شده است. ضمن آنکه یکی از کارهای بسیار مهم در جلسات کوچینگ NLP، شناسایی الگوهای متامدلی به منظور کسب اطلاعات دقیق‌تر و بازکردن فیلترهای ذهنی مراجعین می‌باشد که باید با دقت انجام شود.

پیشنهاد میکنم مقاله زیر را بخوانید:

فیلترهای کلامی در nlp

 

NLP با متامدل‌ها چگونه برخورد می‌کند؟

  1. NLP در درجه اول به معرفی انواع مختلف ساختارهای متامدلی می‌پردازد.
  2. نحوه برخورد با هریک از این ساختارها به منظور عدم برنامه‌ریزی منفی ذهن و همچنین کسب اطلاعات دقیق نهفته در هریک از آنها را آموزش می‌دهد. به این کار، “شکستن متامدل‌ها در nlp” گفته می‌شود.
  3. به ما کمک می‌کند تا باورهای محدودکننده‌ای را که توسط این الگوها در ذهنمان شکل گرفته است، از بین ببریم.
  4. الگوهای کلامی مناسب را جایگزین این متامدل‌های منفی می‌کند و به ما یاد می‌دهد که چگونه این الگوهای جدید را تبدیل به یک باور قوی در ضمیرناخودآگاه کنیم.

در دوره‌های تخصصی nlp (حضوری و غیرحضوری) به صورت عمیقی به مبحث متامدل‌ها در nlp پرداخته می‌شود.

 

ازتون دعوت میکنم به این فیلم آموزشی با دقت نگاه کنید:

نویسنده: مهدی عرب‌ زاده مدرس NLP
منبع: آکادمیک NLP

 

2 دیدگاه برای “متامدل‌ها در nlp (مدل برتر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *