هیچ چیز به اندازه چند جمله انتقادی در زمانی نادرست و از سوی فردی نادرست، نمیتواند انسان را دلسرد کند. اما بدترین منتقدی که شما ممکن است در طول زندگی خود با او مواجه شوید، منتقدی است که در درون ذهن شما زندگی میکند. شیوه حرف زدن با خودتان، تاثیر بسیاری بر احساسات شما دارد.
” صدایی که در سر شماست، صدای خدا نیست. این صدا فقط فکر میکند که شبیه صدای خداست”. چری هوبر
وقتی خطایی میکنید، چگونه با خود حرف میزنید؟
هنگامی که اشتباهی از شما سر میزند، با چه لحنی با خود صحبت میکنید؟ آیا به خود میگویید:
“آفرین! یک تجربه آموزنده دیگر!” یا ” ای احمق، واقعا ضایع کردی!” یا “پس کی میخواهی این چیزها را یاد بگیری؟”

با خود صادق باشید!
زمانی را به خاطر آورید که اشتباه بزرگی را مرتکب شدید. چگونه با خود صحبت میکردید؟ صدایتان چگونه بود؟ انتقادی؟ خشن و عصبانی؟ طعنهآمیز یا حاکی از رضایت؟
یک تکنیک فوقالعاده nlp برای مقابله با منتقد درونی
بسیاری از افراد تصور میکنند که باید به هر صدایی که در ذهنشان آمد، گوش دهند. البته که انتقاد میتواند سازنده باشد، اما ممکن است آنچه صداهای درون ذهنتان میگویند به معنای حمایت از شما نباشد. در این صورت و برای ساکت کردن منتقد درونی خود، تکنیک زیر را انجام دهید:
1- به مدت یک دقیقه با لحن انتقادی با خودتان صحبت کنید و تمامی کارهای احمقانهای را که اتفاق افتاده است، با همان لحن ناخوشایند برای خود تکرار کنید.
2- اکنون دقت کنید و ببینید که منشا صدایتان کجاست. آیا این صدا از درون سرتان است یا از بیرون آن؟ آیا صدا از سمت مقابل است یا اطراف یا پشت سر؟
3- اکنون دست خود را دراز کنید و انگشتان خود را کشیده نگه دارید.
4- صدای منتقد از هرجا که شنیده میشود، آن را به سوی دستتان هدایت کنید و سپس آن را از دستتان به سمت انگشتتان بکشید. حالا این صدا از نوک انگشتتان با شما صحبت میکند.
5- اکنون صدا را ضعیفتر کرده یا لحن آن را عوض کنید. کاری کنید که صدا حالت خوشایندی داشته باشد. میتوانید سرعت کلمات را زیاد کنید یا ریتم آنرا شبیه موزیک مورد علاقه خود کنید.
حالا دیگر جملات انتقادآمیز مثل گذشته تهدیدآمیز نیستند، اینطور نیست؟

نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که این صدای منتقد درونی، هدفی سازنده و مثبت دارد. او میخواهد شما را از اشتباهات باز دارد و به شما کمک کند تا کارها را بهتر انجام دهید. پس اگر قرار است ما از انتقاد استفاده کنیم، آن استفاده باید سازنده و مثبت باشد.
فرض کنید که میخواهید به بچهای کمک کنید تا کار جدیدی را یاد بگیرد. اگر هربار که آن بچه اشتباه میکند شما مدام به او بگویید که عرضه هیچ کاری را ندارد، او مسلما عزتنفس خود را از دست میدهد. اما اگر با لحنی تشویقکننده با او صحبت کنید و به او بگویید که مراقب چه چیزهایی باشد یا از چه راهی بهتر میتواند کار را انجام دهد، حتما به نتیجه بهتری هم میرسید.
حالا این تکنیک NLP را انجام دهید:

1- لحظهای را به خاطر بیاورید که اشتباهی را مرتکب شدید و به شدت از خود انتقاد کردید. سعی کنید دقیقا حرفهایی را که به خودتان زدید، به خاطر آورید.
2- از خود سوال کنید، “من چطور میتوانستم همین پیام را با لحنی بهتر ادا کنم؟”.
3- حالا به خودتان برگردید و فرض کنید همان لحظهای است که شما مرتکب آن اشتباه شدید. اما اینبار به جای سرزنش، از خود به گونهای سازنده انتقاد کنید.
در چند روز آینده به شیوه صحبتکردن با خودتان توجه و دقت بیشتری داشته باشید. آن قدر با لحن صدا و محتوای پیامهای خود بازی کنید تا احساس بهتری را در خود ایجاد و منتقد درونیتان را خاموش کنید.
نویسنده: مهدی عرب زاده مدرس NLP
منبع: آکادمیک NLP
- 5 راهکار غلبه بر ترس از شکست با NLP
- تکنیک درست نوشتن کلمات با NLP
- اثرات کلمهی اما
- تکنیک NLP برای استفاده از موسیقی
- استراتژیهای NLP برای بیدارشدن سریع در صبح
- به دست گرفتن اختیار زندگیتان
- تکنیک NLP | احساسات خوب را تقویت کنید
- شفقت به خود با تکنیکهای NLP
- 5 مهارت حل مساله در nlp
- 20 اقدام کوچک که توسط یک مربی زندگی توصیه می شود
- 9 نکته کوچینگ برای ایجاد انگیزه
- 5 مرحله ساده برای ایجاد یک نسخه ایدهآل از خود
- یک تمرین 9 مرحلهای برای مقابله با ترس از آینده
- 3 تمرین مقابله با گفتگوهای درونی منفی
- ترس از مرگ
- 6 راهکار تقویت حافظه با NLP
- چگونه خود را بهتر بشناسیم؟
- 7 نکته مهم برای تمرین ذهنی صحیح در NLP
- رازهای ثروتمند شدن (NLP و 10 راز ثروتمند شدن)
- تجسم بهبود احساسات در nlp