تکنیک‌های NLP برای خاموش کردن منتقد درونی

منتقد درونی
۴.۸/۵ - (۶ امتیاز)

هیچ چیز به اندازه چند جمله انتقادی در زمانی نادرست و از سوی فردی نادرست، نمی‌تواند انسان را دلسرد کند. اما بدترین منتقدی که شما ممکن است در طول زندگی خود با او مواجه شوید، منتقدی است که در درون ذهن شما زندگی می‌کند. شیوه حرف زدن با خودتان، تاثیر بسیاری بر احساسات شما دارد.

” صدایی که در سر شماست، صدای خدا نیست. این صدا فقط فکر می‌کند که شبیه صدای خداست”. چری هوبر

 

وقتی خطایی می‌کنید، چگونه با خود حرف می‌زنید؟

هنگامی که اشتباهی از شما سر می‌زند، با چه لحنی با خود صحبت می‌کنید؟ آیا به خود می‌گویید:
“آفرین! یک تجربه آموزنده دیگر!” یا ” ای احمق، واقعا ضایع کردی!” یا “پس کی می‌خواهی این چیزها را یاد بگیری؟”

منتقد درونی چیست؟- روشهای مقابله با منتقد درونی
منتقد درونی چیست؟- روشهای مقابله با منتقد درونی

با خود صادق باشید!

زمانی را به خاطر آورید که اشتباه بزرگی را مرتکب شدید. چگونه با خود صحبت می‌کردید؟ صدایتان چگونه بود؟ انتقادی؟ خشن و عصبانی؟ طعنه‌آمیز یا حاکی از رضایت؟

 

یک تکنیک فوق‌العاده nlp برای مقابله با منتقد درونی

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که باید به هر صدایی که در ذهنشان آمد، گوش دهند. البته که انتقاد می‌تواند سازنده باشد، اما ممکن است آنچه صداهای درون ذهنتان می‌گویند به معنای حمایت از شما نباشد. در این صورت و برای ساکت کردن منتقد درونی خود، تکنیک زیر را انجام دهید:

۱- به مدت یک دقیقه با لحن انتقادی با خودتان صحبت کنید و تمامی کارهای احمقانه‌ای را که اتفاق افتاده است، با همان لحن ناخوشایند برای خود تکرار کنید.

۲- اکنون دقت کنید و ببینید که منشا صدایتان کجاست. آیا این صدا از درون سرتان است یا از بیرون آن؟ آیا صدا از سمت مقابل است یا اطراف یا پشت سر؟

۳- اکنون دست خود را دراز کنید و انگشتان خود را کشیده نگه دارید.

۴- صدای منتقد از هرجا که شنیده می‌شود، آن را به سوی دستتان هدایت کنید و سپس آن را از دستتان به سمت انگشتتان بکشید. حالا این صدا از نوک انگشتتان با شما صحبت می‌کند.

۵- اکنون صدا را ضعیف‌تر کرده یا لحن آن را عوض کنید. کاری کنید که صدا حالت خوشایندی داشته باشد. می‌توانید سرعت کلمات را زیاد کنید یا ریتم آنرا شبیه موزیک مورد علاقه خود کنید.

حالا دیگر جملات انتقادآمیز مثل گذشته تهدیدآمیز نیستند، اینطور نیست؟

چگونه منتقد درونی خود را ساکت کنیم؟
چگونه منتقد درونی خود را ساکت کنیم؟

نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که  این صدای منتقد درونی، هدفی سازنده و مثبت دارد. او می‌خواهد شما را از اشتباهات باز دارد و به شما کمک کند تا کارها را بهتر انجام دهید.  پس اگر قرار است ما از انتقاد استفاده کنیم، آن استفاده باید سازنده و مثبت باشد.

پیشنهاد میکنم این مقاله را نیز بخوانید:

NLP و منظورهای مفید و مثبت ضمیر ناخودآگاه

 

فرض کنید که می‌خواهید به بچه‌ای کمک کنید تا کار جدیدی را یاد بگیرد. اگر هربار که آن بچه اشتباه می‌کند شما مدام به او بگویید که عرضه هیچ کاری را ندارد، او مسلما عزت‌نفس خود را از دست می‌دهد. اما اگر با لحنی تشویق‌کننده با او صحبت کنید و به او بگویید که مراقب چه چیزهایی باشد یا از چه راهی بهتر می‌تواند کار را انجام دهد، حتما به نتیجه بهتری هم می‌رسید.

پیشنهاد میکنم این مقاله را نیز بخوانید:

NLP و ۴ عامل موثر بر عزت‌نفس

 

 

حالا این تکنیک NLP را انجام دهید:

خاموش کردن ندای منتقد درونی
خاموش کردن ندای منتقد درونی

۱- لحظه‌ای را به خاطر بیاورید که اشتباهی را مرتکب شدید و به شدت از خود انتقاد کردید. سعی کنید دقیقا حرف‌هایی را که به خودتان زدید، به خاطر آورید.

۲- از خود سوال کنید، “من چطور می‌توانستم همین پیام را با لحنی بهتر ادا کنم؟”.

۳- حالا به خودتان برگردید و فرض کنید همان لحظه‌ای است که شما مرتکب آن اشتباه شدید. اما این‌بار به جای سرزنش، از خود به گونه‌ای سازنده انتقاد کنید.

 در چند روز آینده به شیوه صحبت‌کردن با خودتان توجه و دقت بیشتری داشته باشید. آن قدر با لحن صدا و محتوای پیام‌های خود بازی کنید تا احساس بهتری را در خود ایجاد و منتقد درونی‌تان را خاموش کنید. 

این مقاله هم می‌تواند برای شما مفید باشد:

مقابله با گفتگوهای درونی منفی

 

 

نویسنده: مهدی عرب‌ زاده مدرس NLP
منبع: آکادمیک NLP

 

 

6 thoughts on “تکنیک‌های NLP برای خاموش کردن منتقد درونی

  1. فرهاد نوری میگوید:

    با احترام استاد عرب زاده گرامی
    من منتقد درونی فعالی ندارم ولی این تمرین را انجام دادم، با این حال بسیار تکنیک جذابی بود برام. از شما نهایت سپاسگزاری را دارم

  2. آرش محمدپور میگوید:

    سلام و درود استاد عرب زاده عزیز
    بسیار تمرین مفیدی بود. من دقیقا منتقد درونی قوی داشتم. از زمانی که تمرینات عزت نفس را انجام دادم و میدم، منتقد درونیم بسیار ضعیف شده و دیگه حال بدی بهم دست نمی‌دهد.

    بسیار ممنونم که اطلاعات مفیدی قرار میدید🙏

  3. monire hajian میگوید:

    من با این مقاله از نحوه رفتار با خودم آگاه شدم، در بیشتر مواقع من به حدی خودمو سرکوب میکنم و گاهی حتی خودمو تنبیه میکنم. البته که حرف دیگران هم کم اثر نیست ولی انقدر فشاری که من بر روی خودم میارم زیاده که بعدش به هق هق میفتم و تا بخوام شخصیت خرد شدم را جمع و جور کنم خیلی زمان میبره ازم.
    با تمرین اول ریشه صداهام رو در گلوم احساس کردم و به حدی زیاد بود که زمانی که اوردم تا نوک انگشتانم و احساسشون کردم یک ساعت تمام گریه کردم و وقتی که سعی کردم صدا رو ضعیف کنم احساس کردم که چقدر بدنم ریلکس شد و خودمم ذهنم یکدفعه خالی شد. یعدش رفتم صورتمو و انگشتانم رو با آب یخ شستم.
    به حدی سبک شدم که بعدش خوابم برد. انجام دادن این تمرین حدود ۳ ساعت ازم زمان برد ولی احساس میکنم فشار تمام سالیان قبلم را از بین برد.
    بعدش دوباره تمرین کردم و بازم فشارها را کم کردم. در نهایت ۳ بار انجام دادم و هربار فشار ذهنی و فشار بدنیم کم و کمتر شده.
    من الان خیلی سبک و آروم شدم. احساس میکنم که چقدر نیاز به دلجویی از خودم دارم. ازتون خیلی ممنونم استاد.
    خواهش میکنم از این تمرینها بیشتر بگذارید. لطفتان مستدام.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *