دیل کارنگی در کتاب معروف خود “آیین دوستیابی“، میگوید:
شما میتوانید با کشیدن اسلحه روی یک نفر، او را مجبور کنید که ساعتش را به شما بدهد. میتوانید با تهدید کارمندان خود به اخراج، کاری کنید که تا زمان بازگشتتان با شما همکاری کنند. شما میتوانید با جیغ و داد بر سر فرزند خود، کاری کنید تا کاری را انجام دهد که شما میخواهید. اما استفاده از این روشهای خشن، پیامدهایی بسیار ناخوشایند به همراه دارد.
در زیر سقف آسمان بلند، تنها یک روش وجود دارد که افراد را وادار میکند هر کاری را انجام دهند. بله، فقط یک راه! و آن این است: کاری کنید که دیگران بخواهند آن کار را انجام دهند.
حتما تا حالا شنیدید که میگن: “فلانی مهره مار داره!” من در این مقاله قصد ندارم در رابطه با درست یا غلط بودن این ضرب المثل حرفی بزنم.
قصد من این است که شما متوجه شوید با یادگیری و تمرین چند نکته کلیدی nlp، شما هم میتوانید به فردی تبدیل شوید که مهره مار دارد! پس با من همراه باشید.
۱- شمشیر را از رو نبند!
اگر واقعا میخواهید در برقراری ارتباط موثر با دیگران موفق عمل کنید، اولین نکته این است: بپذیر که بقیه با تو فرق دارند. منم منم را کنار بگذار. از این فکر که علامه دهر هستی و بقیه باید حتما گوش به فرمان تو باشند و هرچه میگویی عمل کنند، دست بردار!
اگر این را نپذیرید، خواندن ادامه این مقاله، فقط وقت شما را تلف خواهد کرد.
۲- عدد ۶ را به خاطر بسپار.
تحقیقات مختلف علمی نشان میدهند که ۶ ثانیه اول در ارتباطات بسیار مهم است. اینکه با چه جملهای هدف خود را شروع میکنید، چگونه به طرف مقابل نگاه میکنید، لبخند میزنید یا نمیزنید، چهره آرامی دارید یا ندارید و …
در مقابل آینه قرار بگیرید و یک گفتگوی فرضی را با آینه آغاز کنید. به چهره، حالت بدنی و گفتار ابتدایی خود، خوب توجه کنید. آیا اگر کسی با این شرایط با شما صحبتی را آغاز کند، حال خوبی به شما دست میدهد یا به خود میگویید: “اَه، چرا این مدلیه؟ کاش زودتر حرفش رو بزنه و بره”.
اینقدر حالات خود را تغییر دهید تا الگوی دلپذیرتان را بیابید. یادتان باشد: “اگر در ۶ ثانیه اول موفق عمل نکنید، احتمال جلب نظر طرف مقابل، به شدت کاهش مییابد”.
۳- مردم از کسانی که بیشتر به خودشان شبیه باشند، بیشتر تاثیر میپذیرند.
هرچقدر یک ارتباط برای شما مهمتر باشد، باید بیشتر تلاش کنید تا به مخاطب خود شبیه شوید.
حتما شنیدید که میگویند: “فلانی بلده با هرکس مثل خودش برخورد کنه”.
این نکته خیلی مهمی در برقراری ارتباط موثر با دیگران است. گاهی لازم است تا حتی پوشش و لحن بیان خود را شبیه طرف مقابل کنید. قرار نیست شما به رنگ دیگران در آیید، اما مهم است که آنها احساس کنند شما از جنس خودشان هستید. در این صورت خیلی بیشتر به حرفهای شما توجه میکنند.
مثلا من کراوات را خیلی دوست دارم. اما در سمینارهایم از کراوات استفاده نمیکنم. زیرا شاید این احساس در مخاطبین ایجاد شود که حرفهای من فقط برای قشر خاصی زده میشود، در حالیکه هدف من این است که موضوع مطرح شده برای همه افراد حاضر در سمینار کاربردی باشد. این را بخاطر بسپارید که: هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد.
۴- با عشق و صداقت ارتباط برقرار کن!
قطعا منظور من ارتباط عاشقانه نیست! منظور این است که مردم کاملا حس میکنند که چه کسی واقعا در ارتباط به دنبال منافع طرفین است و چه کسی فقط به خودش فکر میکند.
اشتباه دروغگوها این است که فکر میکنند مخاطب آنها حافظهای ضعیف دارد، اما هرگز اینطور نیست. ماه پشت ابر نمیماند! به قول حضرت حافظ:
دل نشان شد سخنم تا تو قبولش کردی/ آری آری سخن عشق نشانی دارد
۵- در ارتباطات، حرفهای خود را طبقهبندی کنید.
حتما ابتدا و انتهای صحبت خود را از قبل مشخص سازید و حواستان به زنجیره کلام باشد. در هر لحظه فقط بر روی جملهای که میگویید متمرکز شوید. از این شاخه به آن شاخه نپرید.
۶- حرفهای مهم خود را به صورت غیرمستقیم مطرح کنید.
استفاده از نقل قول یک آدم مهم که در رابطه با موضوع شما نظری داده است، بسیار میتواند مهم باشد. شاید در رابطه با تربیت فرزندان، با همسر خود توافق نظر ندارید.
اگر در اینجا مثلا به صحبت یک روانشناس مطرح اشاره کنید، قطعا موثرتر خواهد بود. حتی گاهی میتوان از داستان و شعر یا ضربالمثل هم در این زمینه استفاده نمود. البته منظورم ضربالمثلهای صحیح است، نه چیزی که حاصل باورهای غلط گذشتگان میباشد.
۷- یادت باشه: با مخلوقاتی عاطفی سروکار داری، نه موجوداتی منطقی.
مردم با احساسات و هیجانات (ضمیر ناخودآگاه)، تصمیم میگیرند و با منطق (ضمیر خودآگاه) به تایید آن تصمیم میپردازند.
چندبار برای خریدی به فروشگاه رفتهاید و وقتی برگشتهاید متوجه شدید که بسیاری از اقلام خریداری شده، اصلا در برنامه خرید شما نبوده است؟
علت این است که شما با احساس خود آن خرید را انجام دادهاید. حالا اگر همسر شما بگوید: “آخه واقعا… لازم بود؟”
شما در جواب چه میگویید؟ حتما به هر طریقی، توجیهی مناسب از نظر خود خواهید یافت!
بنابراین برای برقراری ارتباط موثر با دیگران، به این نکته توجه کنید که به شکل صحیحی احساسات مخاطب خود را درگیر کنید. لازم نیست همیشه هر صحبتی را با دلایل منطقی بیان کنید.
پیشنهاد میکنم این مقاله را نیز بخوانید:
ضمیر ناخودآگاه چیست؟
۸- قورمه سبزی جا نیفتاده، اصلا خوشمزه نیست!
نکته مهمی که NLP بر روی آن تاکید دارد این است که: یک موضوع را برای هر شخصی باید به اندازه کافی توضیح دهید. نه بیشتر و نه کمتر!
هدف این است که آن مطلب برای طرف مقابل جا بیفتد. بعضی نیاز دارند که در رابطه با جزئیات بیشتر صحبت شود و برخی اگر زیادی به جزئیات بپردازیم، خسته میشوند و خوب با ما ارتباط نمیگیرند. بنابراین وقتی در رابطه با موضوعی با مخاطب خود حرف میزنید، ابتدا کلیات را مطرح کنید و بعد از او بپرسید که : “در رابطه با کدام قسمت، نیاز به توضیح بیشتری داری؟”
این ۸ نکته کلیدی را امتحان کنید. به زودی متوجه خواهید شد که کیفیت ارتباطات شما چقدر افزایش یافته است.
نویسنده: مهدی عرب زاده مدرس NLP
منبع: آکادمیک NLP
- آیا ابزار ارتباطیتان به خوبی عمل میکند؟
- ۶ اصل مهم پیش از شروع ارتباط موثر
- در اختلافات و تعارضها چه کنیم؟
- پایان دادن به یک ارتباط
- تکنیک ساندویچ در NLP
- چرا حرف یکدیگر را نمی فهمیم؟
- مدیریت روابط در nlp
- ارتباط موثر در NLP
- اهمیت ارتباط کلامی ( ۹ راز ساده و فوق سری در برقراری ارتباط موثر با دیگران)
- موانع ارتباط موثر با دیگران
- اگر میخواهید عزیز باشید… (درسی که از ال کاپن و بسیاری از جنایتکاران میگیریم)
- ارتباط غیرکلامی در NLP (افزایش ۹۰ درصدی احتمال موفقیت در ارتباطات)
- ۸ نکته طلایی NLP در برقراری ارتباط موثر با دیگران (من از ۳ و ۷ بیشتر استفاده میکنم)
- NLP و قدرت کلام در ارتباطات
- درک بهتر احساسات دیگران با NLP
- عوامل موثر بر دوام ارتباطات
- اثر هالهای چیست؟
- ۳ روش مقابله با دخالت دیگران در حریم خصوصی خود
- تیزحسی در NLP چیست؟
درود.عالی بود
سلام و عرض ادب دوست گرامی،
از همراهی شما بسیار سپاسگزاریم.
استاد عزیز عالی بود.
خیلی ممنونم از نوشتار عالی شما
من همیشه فکر میکردم همه کارهام رو منطقه ولی الان متوجه شدم بیشتر کارهام رو احساسه و واقعا همیشه دنبال توجیح کارهام هستم.
مرسی از اینکه بهمون آگاهی میدید.
سلام و عرض ادب دوست عزیز،
ممنون از همراهی پر مهر شما
سلام استاد ،خداقوت
مقاله ی بسیار عالی بود .
ممنونم 🙏🏻🙏🏻
سلام و عرض ادب دوست گرامی
از همراهی شما سپاسگزاریم.
سلام ممنونم از مطالب خوبتون🙏
سلام و عرض ادب
ممنون از همراهی شما گرامی