موانع ارتباط موثر با دیگران

موانع ارتباط موثر با دیگران
۴.۳/۵ - (۷ امتیاز)

موانع ارتباط موثر با دیگران (۷ نکته‌ای که بی‌توجهی به آنها، شما را به ته دره ارتباطات، پرت خواهد کرد!)

لحظه‌ای تامل کنید و خوب به این موضوع دقت نمایید: این مقاله مخصوص شما دوست عزیزی است که خواهان برقراری ارتباط موثر با دیگران هستید و نه مخاطب شما!
یعنی اگر می‌خواهید ارتباط مناسبی برقرار کنید، باید شما پیش‌قدم شوید. پس اگر آماده هستید و  حاضرید هر بهانه‌ای را کنار بگذارید ، با من همراه باشید.

 

۷ مانع در برقراری ارتباط موثر با دیگران

۱- قطعا شما می‌دانید که چه منظوری دارید. اما آیا مخاطب شما هم می‌داند؟

آیا وقتی با طرف مقابل خود صحبت می‌کنید، حرف‌های خود را طبقه‌بندی می‌کنید؟
می‌دانید چه چیزی را اول بگویید و چه چیزی را آخر؟
از چه کلماتی استفاده می‌کنید؟
چند بار اتفاق افتاده است که کلی در رابطه با مطلبی توضیح داده‌اید، اما مخاطب شما همچنان هاج و واج به شما نگاه می‌کند؟
مطمئن هستم بارها در گفتگوهایتان این سوال را از خود پرسیده‌اید که: “چرا هر طوری می‌گم، متوجه نمی‌شه؟”.

بعضی‌ها به خیال خود برای اینکه مطلبی را بهتر برای طرف مقابل جا بیندازند، از مثال‌های مختلفی استفاده می‌کنند که نه تنها چیزی درست نمی شود که بدتر هم می‌شود!
فاجعه آن‌جا اتفاق می‌افتد که بعد از این عدم موفقیت، شروع به متلک انداختن یا تکه‌ پرانی به طرف مقابل می‌کنند. خب نتیجه قطعا مشخص است.

 

آیا مخاطب شما، متوجه منظور شما می‌شود؟- موانع ارتباط موثر با دیگران
آیا مخاطب شما، متوجه منظور شما می‌شود؟- موانع ارتباط موثر با دیگران

پس از همین حالا تصمیم بگیرید که  از به کارگیری اصطلاحات نامناسب، مثال‌های بی‌ربط، حرف‌هایی که منجر به سوءتفاهم می‌شود و متلک‌پرانی، دست بردارید.  همه آدمها با هم فرق دارند. اگر این مورد را نمی‌پذیرید، خواندن ادامه مقاله، فقط وقت شما را تلف خواهد کرد!

 

۲- شب که میای خونه، مرغ و گوشت و میوه یادت نره. نون هم نداریم!

چند بار این جمله را شنیده‌اید: “الان و در این شرایط باید این حرف‌ها رو می‌زدی؟”. وقتی از زبان مخاطبتان این جمله را شنیدید، حالت چهره یا صدایش چگونه بود؟
شما قطعا اهمیت صحبت خود را می‌دانید. اما آیا به عوامل محیطی هم توجه می‌کنید؟
وقتی همسر شما به شدت مشغول انجام کار است، وقت صحبت در رابطه با خرید خانه، تربیت فرزند، اقساط عقب افتاده و … نیست.

نمی‌شود در یک محیط پر سر‌وصدا در رابطه با موضوعی مهم که نیاز به تمرکز حواس دارد، با مخاطب خود صحبت کنید و انتظار درک و تفاهم و گرفتن نتیجه را هم داشته باشید. صبح که همسر شما چشم خود را باز می‌کند و هنوز گیج خواب است، وقت مناسبی برای مشورت و درخواست نیست. پس حتما مانند یک جلسه کاری رسمی، در رابطه با زمان گفتگو پیرامون مسائل مهم، وقت مشخصی را با مخاطب خود هماهنگ کنید.

 

وقت مشخصی را با مخاطب خود هماهنگ کنید
وقت مشخصی را با مخاطب خود هماهنگ کنید- موانع ارتباط موثر با دیگران

۳- پاتو بکش کنار! زیر پاهات ارزشی در حال لگدمال شدنه!

یکی دیگر از موانع ارتباط موثر با دیگران، بی‌توجهی به ارزش‌های آنهاست. حالا این ارزش می‌تواند فردی، فرهنگی و یا اجتماعی باشد.
شما نمی‌توانید آزادی‌های شخصی را که “آزادی” برایش یک ارزش مهم است، نادیده بگیرید و انتظار موفقیت در آن ارتباط را داشته باشید.
شما نمی‌توانید بدون هیچ آموزش و مقدمه‌ای (تازه اگر طرف مقابل بخواهد که یاد بگیرد)، به یک پدر سنتی بفهمانید که دخترش را برای ازدواج آزاد بگذارد و به او حق انتخاب دهد. در ضمن شما نمی‌توانید در جامعه‌ای که درازکردن پاها در مقابل بزرگتر بی‌احترامی محسوب می‌شود، پاهای خود را دراز کنید و به پدر و مادر خود درس اخلاق دهید.
هرگز این موضوع را شوخی نگیرید:  “هرجا به مخاطب خود حرفی زدید و چهره‌اش سرخ شد یا رگ گردنش ورم کرد، مطمئن باشید که در حال بی‌توجهی به ارزش‌های او هستید”. 

⇐  پس خیلی سریع و به موقع پاهای خود را از روی ارزش‌های دیگران بردارید.

دوره آنلاین ارتباط موثر با nlp

۴- یک تفاوت مهم میان ارتباط حضوری و غیرحضوری وجود دارد. دقت کنید.

وقتی شما به صورت حضوری و رو در رو با مخاطب خود صحبت می‌کنید، او چهره شما را می‌بیند، حرکات دست‌ها و پاها و تاکیدات شما را متوجه می‌شود و قطعا منظور و اهمیت صحبت شما را بیشتر درک خواهد کرد، اما در ارتباطات غیرحضوری این‌گونه نیست.
مثلا وقتی شما می‌خواهید موضوعی را به صورت تلفنی با دیگران مطرح کنید، باید به میزان و محل تاکیدات خود، توجه بیشتری داشته باشید.
مثلا گاهی صبر کنید، صحبت‌ها را مرور کنید، نکته مهم را محکمتر بیان کنید و حتی از مخاطب خود سوال کنید که آیا ابهامی وجود دارد یا خیر؟

 

موانع ارتباط موثر با دیگران- یک تفاوت مهم میان ارتباط حضوری و غیرحضوری
موانع ارتباط موثر با دیگران- یک تفاوت مهم میان ارتباط حضوری و غیرحضوری

۵- امان از قضاوت و پیش داوری!

“تو بگو “ف”، من میرم فرانسه”.
“می‌دونم چرا جواب تلفنم رو نمی‌ده”.
“مطمئنم می‌خواد حال منو بگیره”.
“تازگی‌ها یه جوری شده. فکر کنم کاسه‌ای زیر نیم کاسه است”.
فکر می‌کنید وقتی نسبت به طرف مقابل خود پیش داوری می کنیم و متاسفانه خیلی‌هامون هم فکر می‌کنیم که خیلی زرنگیم، بعدش چطور نسبت به او واکنش نشون می‌دیم؟ و بعد از واکنشی که نشون می‌دیم، چه انتظاری باید داشته باشیم؟
ذهن خوانی و قضاوت‌های منفی، یکی از مهمترین موانع ارتباط موثر با دیگران است.
به تجربه دریافته‌ام که  اگر می‌خواهید فاتحه یک ارتباط را بخوانید ، پس مهمترین کار را، اول انجام دهید:  “به راحتی دیگران را قضاوت کنید”. 
اما اگر واقعا می‌خواهید ارتباط موثر و مناسبی با دیگران برقرار کنید، هرگز این کار را انجام ندهید، چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم.

پیشنهاد میکنم این مقاله را نیز بخوانید:

اگر میخواهید عزیز باشید…

 

۶- نصیحت، کار آدم‌های نادان است.

با خود صادق باشید. تاکنون موفق به تغییر چند نفر شده‌اید؟ مطمئن باشید تا کسی خودش نخواهد، شما نمی‌توانید او را تغییر دهید.
نصیحت، یک مانع جدی در برابر ارتباط موثر با دیگران است.
در مهربانی، نگرانی و دلسوزی شما خواننده محترم شکی نیست، اما با نصیحت کاری پیش نمی‌رود و رفته رفته فاصله شما از مخاطبتان افزایش خواهد یافت. شما تنها می‌توانید عواقب یک فکر یا رفتار را به طرف مقابل گوشزد کنید، تازه اگر در آن زمینه متخصص باشید.  نسخه تجویزی ما شاید فقط برای خودمان مناسب باشد و نه دیگران. 

 

یکی از موانع ارتباط موثر با دیگران نصیحت کردن است.
یکی از موانع ارتباط موثر با دیگران نصیحت کردن است.

۷- به موانع ذهنی خود در هنگام برقراری ارتباط توجه کنید.

یکی دیگر از موانع ارتباط موثر با دیگران، عدم توجه به مواردی مانند ترس، استرس، نداشتن تمرکز حواس و عزت‌نفس پایین می‌باشد.
مشخص است که وقتی شما از عزت‌نفس کافی برخوردار نباشید و نتوانید حرف خود را بی‌پرده و مستقیم بزنید، به حاشیه می‌روید و مخاطب خود را نیز از موضوع اصلی منحرف می‌کنید.
چند بار اتفاق افتاده است که به خاطر عدم تمرکز‌حواس یا خستگی، حرفی را زدید و بعد پشیمان شدید؟ آیا وقتی استرس دارید، می‌توانید منظور خود را به صورت کامل به مخاطب خود بفهمانید؟
پس اگر می‌خواهید در ارتباطات خود موفق عمل کنید، توجه بر این موارد هم بسیار مهم است.

دوست ارزشمندم، در پایان این مقاله می‌خواهم توجه شما را به این پیش‌فرض NLP جلب کنم که: “ما نمی‌توانیم ارتباط برقرار نکنیم”. پس بهتر است اندکی زمان بگذاریم و در رابطه با این موارد بیشتر فکر کنیم.
ارتباط موثر، یک مهارت است که همه می‌توانند آن را فرا بگیرند و  هیچ ربطی به میزان هوش و استعداد ندارد. 

 

نویسنده: مهدی عرب زاده مدرس NLP
منبع: آکادمیک NLP

 

002

6 دیدگاه برای “موانع ارتباط موثر با دیگران

  1. فرهاد نوری گفته:

    تمامی نکات بسیار ارزشمند بودند و فکر میکنم هر کسی ممکن است در ارتباطاتش یک یا دو مورد از این موارد را داشته باشد که ارتباطات امروزه ما تقریبا سست شده است. گزینه ۲ و ۳ بسیار مرا آزار میدهد.
    ممنون از راهنمایی های دلسوزانه شما

  2. شهلا امینی گفته:

    چقدر عالی مثل همیشه شیوا و روشن و کاربردی
    و به نظرم کلید واژه ی مهم ” پاتو از روی ارزشهای دیگران بردار ” بود که چه بسا نا خواسته مسیر ارتباط رو سد میکنه سپاس مانا باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *