همه ما در مقاطعی از زندگی خود با افرادی روبرو میشویم که با دخالت در حریم شخصیمان، حس بدی را به ما منتقل میکنند. بنابراین و برای مقابله با بسیاری از هیجانات منفی و همچنین کاهش شدید عزتنفس، باید مهارتهای برخورد با این افراد سمی را یاد بگیریم.
آیا میتوان برای همیشه مانع دخالت دیگران در حریم شخصی خود شد؟
واقعیت این است که خیر. افراد مختلف دارای افکار، احساسات، رفتارها و عقاید مختلف هستند. متاسفانه در بسیاری از مواقع ما سعی میکنیم که دیگران را تغییر دهیم و در اغلب اوقات نتیجهای جز احساس ناامیدی و خستگی عایدمان نمیشود. در دورههای nlp عموما این سوال زیاد پرسیده میشود که “چگونه میتوان طرف مقابل را تغییر داد که از دخالت در حریم شخصی ما خودداری کند؟” پاسخ من هم براساس آموزههای nlp این است: ” ما نمیتوانیم تا زمانی که فردی نخواهد تغییر کند، کاری برای او انجام دهیم. اما مثلا در همین مورد میتوانیم انتخاب کنیم که چطور تجاوز به حریم خصوصی و حد و مرز خود را پاسخ دهیم.”
آیا حریم خصوصی شما قابل مذاکره است؟
برخی از حد و مرزهای ما مهمتر از برخی دیگر هستند، اما کدامها؟ بنابراین شاید اولین مورد برای مقابله با دخالت در حریم شخصی، توجه به حد و مرزهای قابل مذاکره و غیرقابل مذاکره باشد. ضمن اینکه گاهی اوقات به عنوان مثال در یک رابطه جدید، مشتاق بودن برای ایجاد سازش و تفاهم میتواند خوب باشد. هر چند این موضوع مستلزم آن نیست که نیازهای خود را برای خشنودی طرف مقابل نادیده بگیریم. پس در ابتدا لیستی از حدود قابل مذاکره و غیرقابل مذاکره خود تهیه کنید تا با آگاهی بیشتری در رابطه با آن فرد تصمیمگیری کنید.
چگونه خود را خلاص کنیم؟
وقتی با فردی که به حریم خصوصی شما احترام نمیگذارد مواجه میشوید، یکی از بهترین کارها برای جلوگیری از دخالت در حریم شخصی، رها کردن است. پس لطفا به موارد زیر توجه کنید:
- در گفتگوهای بیثمر شرکت نکنید.
- دعوت چنین افرادی را رد کنید.
- به بیاحترامی آنها هیچ عکسالعملی نشان ندهید.
- اگر در حال گفتگوی تلفنی هستید، با تغییر در تن صدای خود و مکثهای طولانی، کاملا مودبانه به او بفهمانید که مایل به ادامه صحبت با او نیستید.
برای محدود کردن یا قطع رابطه آمادهاید؟
زمانی که کسی مکررا مهمترین حدومرزهای شخصی شما را زیر پا میگذارد، وقت آن است که از خود بپرسید: تا کی میخواهم به پذیرفتن چنین رفتارهایی ادامه دهم؟
بیشتر اوقات به امید اینکه آن شخص بالاخره تغییر میکند، زمانی طولانی را با بی احترامیها کنار میآییم. متاسفانه وقتی کار از کار گذشت به عقب نگاه میکنیم و میفهمیم آن شخص قصد تغییر کردن یا احترام گذاشتن به حریم خصوصی ما را نداشته است. بنابراین ایجاد فاصله بین شما و شخصی که به شما آسیب جسمی یا عاطفی میرساند، ضروری است.
صرفنظر از اینکه دیگران چه فکر میکنند و چه میگویند، شما مجبور نیستید رابطهتان را با کسانی که با دخالت در حریم شخصیتان باعث میشوند حس خوبی نداشته باشید، ادامه دهید. خانواده و دوستان باید شما را خوشحال و حمایت کنند نه اینکه شما را افسرده، مضطرب، عصبانی یا سردرگم کنند.
به یاد داشته باشید که شما مسوولید!
اینکه چگونه با حریم خصوصی خود مواجه میشوید، بر عهده خودتان است. افراد ناسازگار میخواهند به شما بقبولانند که بیش از حد واکنش نشان میدهید یا خیلی حساس هستید. مشکلی نیست، اجازه دهید چنین فکر میکنند. این به آن معنا نیست که شما مجبورید با آنها موافقت کنید یا اجازه دهید حریم شخصی شما را زیر پا گذارند.
وقتی شما افرادی محدود کننده یا سمی در زندگیتان دارید، توجه به سه مورد زیر ضروری میباشد:
- زمان
- فضا
- انرژی
بنابراین سوالات زیر را از خود بپرسید و پاسخهای لازم را یادداشت کنید:
۱- چه زمانی را قرار است به او اختصاص دهم؟
با شرایطی که وجود دارد، بهترین گزینه کدام است؟
به طور مثال چقدر از وقتتان را میخواهید به صورت تلفنی یا رو در رو با او صرف کنید.
۲- چقدر از فضای خود را به او اختصاص دهم؟
به عنوان مثال، شاید دوست یا فامیلی دارید که همیشه سرزده به منزل شما میآید و علاوه بر اینکه بیش از حد میماند، با دخالت در حریم شخصی شما، حال شما را نیز خراب میکند.
۳- میخواهم چقدر انرژی روانی و عاطفی صرف کنیم؟
مثلا دوستی دارید که وضعیت دشواری را با شریک زندگیاش تجربه میکند و دائما سختیهای رابطهاش را با شما در میان میگذارد. مراقبت از سلامت روانی باید همیشه برایتان یک اولویت باشد و قرار دادن حد و مرز، نقش مهمی را در این مراقبت ایفا میکند.
پادکست آموزشی زیر نیز در همین رابطه مفید است. لطفا آن را گوش دهید:
نویسنده: مهدی عرب زاده مدرس nlp
منبع: آکادمیک NLP
- آیا ابزار ارتباطیتان به خوبی عمل میکند؟
- ۶ اصل مهم پیش از شروع ارتباط موثر
- در اختلافات و تعارضها چه کنیم؟
- پایان دادن به یک ارتباط
- تکنیک ساندویچ در NLP
- چرا حرف یکدیگر را نمی فهمیم؟
- مدیریت روابط در nlp
- ارتباط موثر در NLP
- اهمیت ارتباط کلامی ( ۹ راز ساده و فوق سری در برقراری ارتباط موثر با دیگران)
- موانع ارتباط موثر با دیگران
- اگر میخواهید عزیز باشید… (درسی که از ال کاپن و بسیاری از جنایتکاران میگیریم)
- ارتباط غیرکلامی در NLP (افزایش ۹۰ درصدی احتمال موفقیت در ارتباطات)
- ۸ نکته طلایی NLP در برقراری ارتباط موثر با دیگران (من از ۳ و ۷ بیشتر استفاده میکنم)
- NLP و قدرت کلام در ارتباطات
- درک بهتر احساسات دیگران با NLP
- عوامل موثر بر دوام ارتباطات
- اثر هالهای چیست؟
- ۳ روش مقابله با دخالت دیگران در حریم خصوصی خود
- تیزحسی در NLP چیست؟
تجسس و کشف گناه دیگران حرام است و طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ممنوع و جرم محسوب میشود و مجازات سنگینی در پی خواهد داشت …………
چقدر اثربخش بود واقعا. اول گفتم شاید نشه ولی امروز برای یه مهمون سرزده 🤨 پیاده سازی کردم. خیلی خوب جواب گرفتم و حریم خصوصی خودمو و دخترم رو تونستم حفظ کنم. سپاسمندم
مرسی از شما. بسیار عالی
سلام آقای عرب زاده گرامی. هنوز جلسه اول دوره nlp رو یادمه که چه زیبا ما رو متوجه این مساله کردید که هیچ کس رو تا خودش نخواد نمیشه تغییر داد. البته من اونموقع مقدومت زیادی داشتم نسبت به این مساله ولی خداروشکر خیلی زود تونستم منظور دقیق شما رو درک کنم. ازتون خیلی خیلی ممنونم
چقدر عالی و خوشحالم از پیشرفت شما دوست گرامی
من فکر میکنم اگه هر کسی مسوولیت اتفاقات دور و برش رو می پذیرفت، خیلی از مشکلاتمون حل میشد
مرسی آقای مهندس. جالب بود برام نکاتی که گفتید
خیلی ممنونم. فکر میکنم مدتها بود که به این نوشته احتیاج داشتم
همیشه اینجور افراد اعصاب منو خرد میکنند و هیچ وقت دوست ندارم باهاشون معاشرت داشته باشم. چقدر خوبه که این مهارتها رو یادمون میدید. پایدار باشید