برنامهریزی عصبی زبانی (nlp) بر این اعتقاد است که رمز کنار آمدن با مردم و درک بهتر احساسات دیگران، این است که بتوانیم دنیا را از دریچه چشم آنها نگاه کنیم و به قول معروف خود را جای طرف مقابل بگذاریم.
راز موفقیت گاندی در مذاکرات
نیروی نگرش به گاندی رهبر بزرگ هند کمک کرد که به یک مذاکره کننده افسانهای تبدیل شود. مشاهده وقایع از دیدگاههای مختلف باعث شد که او انعطاف پذیری زیادی در افکار و اعمال خود داشته باشد و در مذاکرات بسیار موفق عمل کند.
برخی عقیده دارند که گاندی به این دلیل باعث پایان یافتن عمر امپراطوری بریتانیا شد که توانست وقایع را از دیدگاه دشمنان خود مشاهده کند. هنگامی که او با همسایگان خود درباره آینده هند مذاکره میکرد، شرایط را از تمامی زوایایی که آنها در نظر داشتند میدید و حتی خودش را تصور میکرد که در جایگاه طرف مقابل قرار گرفته و یا روی صندلی او نشسته است.
او آن قدر این دیدگاه را تقویت میکرد تا تقریباً حس میکرد که افکار آنها را میخواند. از آنجایی که او زمان زیادی را برای آماده شدن به منظور مذاکره صرف میکرد، انگار جواب تمام سوالاتی را که آنها در ذهن داشتند پیش از شروع بحث میدانست.
یک اشاره مهم nlp در ارتباطات
علم nlp به این موضوع اشاره میکند که وقتی خود را جای دیگران میگذاریم و از دیدگاه آنها به مسائل نگاه میکنیم، یک چیز را نباید فراموش کنیم:
ان ال پی میگوید که برای درک بهتر احساسات دیگران باید به این نکته توجه نمود که بیشتر افراد برای رفتارهای خود نیت مثبتی دارند، حتی وقتی موضعی میگیرند که ستیزه جویانه یا خلاف منافع ما به نظر میرسد.
یک سوال مهم برای درک بهتر دیگران
هنگامی که احساس میکنید دیگران رفتارهای نامناسبی در ارتباط با شما از خود نشان میدهند از خود بپرسید: «چه نیت پسندیده ای می تواند باعث این رفتار باشد؟»
این سوال به ما کمک میکند تا از دیدگاه چاره جویانهتری به مساله نگاه کنیم.
یک تمرین nlp برای درک بهتر احساسات دیگران
اگر در حال حاضر در روابط خود دچار مشکل شده اید، تمرین زیر را انجام دهید:
۱- به فردی فکر کنید که با او مشکل دارید.
به زمانی بیندیشید که مشکلتان با او شروع شد. تصور کنید که او روبهروی شما ایستاده است. آنچه را که باید ببینید، ببینید. آنچه را که در درون به خود میگویید، بشنوید و بر روی تکه کاغذی یادداشت کنید که چه احساسی دارید. حالا از درون خود بیرون بیایید و اجازه دهید این احساسات از شما دور شوند.
۲- حالا خود را جای طرف مقابل بگذارید.
ببینید از دیدگاه او جهان چگونه است. خودتان را از دریچه چشمان او ببینید. درباره این شرایط ممکن است چه بگوید؟ جای او بودن چه حسی دارد؟ برای درک بهتر احساسات دیگران پاسخ به این سوالات از دریچه چشم طرف مقابل را جدی بگیرید. اکنون از او بیرون بیایید و اجازه دهید این احساسات نیز از شما دور شوند.
۳- در این مرحله به فردی که به عقل و خرد او ایمان دارید و او را تحسین میکنید فکر کنید.
این فرد میتواند یک دوست، مربی و یا حتی یکی از شخصیتهای تاریخی باشد.خود را به جای او بگذارید و فرض کنید که او ایستاده است و به شما دو نفر نگاه میکند. او به عنوان یک قاضی کاملاً بیطرف اوضاع را چگونه میبیند؟
طوری بایستید که بتوانید خود و فردی را که با او مشکل دارید به صورت همزمان ببینید. اینکه میان این دو (شما و او) چه میگذرد؟ چه چیزهایی به هم میگویند؟ چه کاری انجام میدهند؟ در ذهن این مرد مرد عاقل و خردمند چه نگرشی ایجاد میشود؟ شما به عنوان یک قاضی بیطرف چه پیشنهاد و توصیهای به این دو نفر دارید؟
۴- اکنون به همراه تجربیات و آموختههایتان به جای خود برگردید.
فردی را که با او مشکل داشتید از دیدگاه دیگری نگاه کنید و حداقل یک رفتار را مشخص کنید که شما را یک گام به سمت حل اختلاف سوق دهد. تصمیم گرفته شده را یادداشت کنید و از آن استفاده نمایید.
نویسنده: مهدی عربزاده مدرس NLP
منبع: آکادمیک NLP
- آیا ابزار ارتباطیتان به خوبی عمل میکند؟
- ۶ اصل مهم پیش از شروع ارتباط موثر
- در اختلافات و تعارضها چه کنیم؟
- پایان دادن به یک ارتباط
- تکنیک ساندویچ در NLP
- چرا حرف یکدیگر را نمی فهمیم؟
- مدیریت روابط در nlp
- ارتباط موثر در NLP
- اهمیت ارتباط کلامی ( ۹ راز ساده و فوق سری در برقراری ارتباط موثر با دیگران)
- موانع ارتباط موثر با دیگران
- اگر میخواهید عزیز باشید… (درسی که از ال کاپن و بسیاری از جنایتکاران میگیریم)
- ارتباط غیرکلامی در NLP (افزایش ۹۰ درصدی احتمال موفقیت در ارتباطات)
- ۸ نکته طلایی NLP در برقراری ارتباط موثر با دیگران (من از ۳ و ۷ بیشتر استفاده میکنم)
- NLP و قدرت کلام در ارتباطات
- درک بهتر احساسات دیگران با NLP
- عوامل موثر بر دوام ارتباطات
- اثر هالهای چیست؟
- ۳ روش مقابله با دخالت دیگران در حریم خصوصی خود
- تیزحسی در NLP چیست؟