یادگیری معمولاً به عنوان کسب دانش ، مهارت ها و توانایی ها از طریق تجربه کردن یا آموزش دیدن تعریف میشود. اما این نتیجه یادگیری است. روند یادگیری چه می شود؟ ما چگونه یاد می گیریم؟
تعریف یادگیری موثر در nlp
از دیدگاه دانش برنامهریزی عصبی زبانی (NLP)، یادگیری یعنی هر چیزی که با رشد شخصیتی همراه باشد.
یعنی باعث شود متفاوت رفتار کنیم، متفاوت فکر کنیم و متفاوت احساس کنیم. بنابراین یادگیری موثر در nlp ، میتواند کاملاً به صورت طبیعی اتفاق بیفتد و آن زمانی است که ما از یادگیری به عنوان بخشی از سازگار شدن با شرایط در حال تغییر استفاده کنیم. یعنی ما میتوانیم همواره در حال یادگیری باشیم، هر چند اکثر افراد این سازگار شدن با شرایط را به عنوان یادگیری در نظر نمی گیرند.
تفاوت های یادگیری موثر در nlp با آموزش و تحصیل
یادگیری الزاماً آموزش دیدن نیست و ممکن است اصلاً ارتباطی به آموزش نداشته باشد.
شاید ما برخی موضوعات را از طریق آموزش و موضوعات دیگر را در روند طبیعی کارهایمان بیاموزیم. به عنوان مثال ممکن است در مدرسه دروس مختلفی به ما آموزش داده شود ولی در روند کار، به این باور برسیم که مهارت مورد نیاز را نداریم. واقعیت این است که بسیاری از مراکز آموزشی، مکانهای خوبی برای یادگیری نیستند.
یادگیری الزاما تحصیل هم نیست. تحصیل نتایج یادگیری را توصیف میکند و معمولاً به وسیله امتحان سنجیده میشود.
در فرایند تحصیل، معلمان، منابع و تواناییهای دانشآموزان را از درون آنها استخراج میکنند و این در راستای همان پیشفرض دانش ان ال پی میباشد که میگوید: «هر کس منابع مورد نیاز خود را در درون خودش دارد و یا می تواند آنها را به دست آورد». این پیش فرض، هم به معلم و هم به دانش آموز قدرت بیشتری میدهد.
یک باور غلط در رابطه با تحصیل
بسیاری از اوقات باور ما از تحصیل این است که معلم دانش را در یک ظرف خالی یعنی همان دانش آموز میریزد. اما این تحصیل نیست، بلکه تزریق دانش است.
این مساله میتواند معلم را به معنای واقعی کلمه تحلیل ببرد و دانش آموز را وابسته بار آورد. امتحانات میتوانند «پر خوری روانی آموزشی» ایجاد کنند به این صورت که دانش آموز قبل از امتحان به سرعت مطالب را وارد ذهن خود میکند (مانند غذا خوردن سریع در بیماری پرخوری روانی) و سپس آنها را در زمان مناسب از ذهن خود بیرون میریزد (مانند بالا آوردن غذا در پرخوری روانی) تا برای وعده بعدی جا باز کند.
سطوح یادگیری موثر در nlp
یادگیری طبیعی را میتوان به چهار مرحله اصلی تقسیم کرد:
۱– ناتوانی ناخودآگاه:
در این مرحله شما مطلبی را نمیدانید و نمیدانید که آن را نمیدانید. به فعالیتی که هم اکنون آن را به خوبی انجام میدهید فکر کنید، مثل مطالعه، ورزش و یا رانندگی. زمانی بود که شما هیچ چیزی در مورد آنها نمیدانستید و حتی آگاه نبودید.
۲– ناتوانی آگاهانه:
اکنون شما آن مهارت را تمرین میکنید، اما خیلی خوب نمیتوانید آن را انجام دهید. در این مرحله سریع یاد میگیرید زیرا هر چقدر کمتر بدانید فضا برای پیشرفت بیشتر است و نتایج بزرگی به دست خواهید آورد.
۳– توانایی آگاهانه:
در اینجا شما توانایی دارید، اما این توانایی هنوز منسجم نیست و به عادت تبدیل نشده است و برای انجام آن باید تمرکز کنید.
این مرحله رضایتبخش یادگیری است اما پیشرفت در آن سختتر است. شما هر چقدر بهتر باشید، برای دستیابی به یک پیشرفت قابل توجه باید بیشتر تلاش کنید.
۴– توانایی ناخودآگاه:
اکنون مهارت شما به عادت تبدیل شده است و خود به خود انجام میشود و نیازی نیست به آن فکر کنید. هدف یادگیری همین است: این که تا حد ممکن آن مهارت را در محدوده توانایی ناخودآگاه قرار دهد، به طوری که ضمیرخودآگاه شما آزاد باشد تا کار دیگری انجام دهد. مانند: صحبت کردن با مسافران و گوش دادن به موسیقی در هنگام رانندگی.
پیشرفتهترین مرحله یادگیری موثر در nlp
چهار مرحله گفته شده، مسیر یادگیری طبیعی میباشد. اما یک مرحله پیشرفتهتر نیز وجود دارد که در ان ال پی از آن به عنوان مرحله «استادی» یادگیری نام برده میشود.
استادی از توانایی ناخودآگاه فراتر است زیرا یک بعد زیباشناسی هم دارد. این توانایی نه تنها موثر است، بلکه زیبا نیز هست. وقتی به استادی برسید دیگر نیازی به تلاش کردن نیست. همه چیز در یک جریان به هم پیوسته قرار میگیرد و شما وارد حالت «غرق شدگی» میشوید.
رسیدن به این مرحله نیازمند زمان و تلاش زیادی میباشد، اما نتایج آن معجزهآسا است. شما متوجه میشوید که در چه زمانی در حال نگاه کردن به یک استاد هستید و با این که ممکن است نتوانید تکتک جنبههای مهارت او را تحسین کنید، او طوری عمل میکند که آن کار ساده به نظر میرسد.
لطفا فیلم آموزشی یادگیری موثر در nlp را مشاهده فرمایید:
نویسنده: مهدی عربزاده مدرس NLP
منبع: آکادمیک NLP
- تمرکز روی مقصر دانستن دیگران
- ۵ راهکار غلبه بر ترس از شکست با NLP
- تکنیک درست نوشتن کلمات با NLP
- اثرات کلمهی اما
- تکنیک NLP برای استفاده از موسیقی
- استراتژیهای NLP برای بیدارشدن سریع در صبح
- به دست گرفتن اختیار زندگیتان
- تکنیک NLP | احساسات خوب را تقویت کنید
- شفقت به خود با تکنیکهای NLP
- ۵ مهارت حل مساله در nlp
- ۲۰ اقدام کوچک که توسط یک مربی زندگی توصیه می شود
- ۹ نکته کوچینگ برای ایجاد انگیزه
- ۵ مرحله ساده برای ایجاد یک نسخه ایدهآل از خود
- یک تمرین ۹ مرحلهای برای مقابله با ترس از آینده
- ۳ تمرین مقابله با گفتگوهای درونی منفی
- ترس از مرگ
- ۶ راهکار تقویت حافظه با NLP
- چگونه خود را بهتر بشناسیم؟
- ۷ نکته مهم برای تمرین ذهنی صحیح در NLP
- رازهای ثروتمند شدن (NLP و ۱۰ راز ثروتمند شدن)