NLP و اهمال کاری به علت مشکل در تصمیم گیری

چند راهکار nlp برای رفع مشکل تصمیم گیری
۵/۵ - (۶ امتیاز)

یکی از دلایل اهمالکاری و تعلل، مشکل در تصمیم‌گیری است. بسیاری از اوقات ما تنبل نیستیم، بلکه نمی‌توانیم تصمیمات صحیحی بگیریم. مشخص است که وقتی در اتخاذ تصمیمات مناسب برای زندگی خود به مشکل برخورد کنیم و در یک دو راهی قرار گیریم، نمی‌دانیم که چه باید بکنیم و به همین دلیل منفعل می‌شویم و هیچ کاری انجام نمی‌دهیم.

 

مشکل در تصمیم‌گیری ناشی از چیست؟

سه دلیل اصلی که ما در تصمیم گیری دچار مشکل می‌شویم عبارتند از :

 

۱- مهارت تصمیم‌گیری را بلد نیستیم

اولین موضوع این است که ما به درستی نمی‌دانیم چطور باید تصمیم بگیریم. تصمیم‌گیری اصول و مهارت‌هایی دارد که باید آنها را بیاموزیم، زیرا وقتی انجام کاری را بلد نباشیم و از مهارت کافی برخوردار نباشیم، دست از آن کار می‌کشیم و دچار اهمال کاری در تصمیم‌گیری می‌شویم.

اهمال کاری در تصمیم‌گیری
اهمال کاری در تصمیم‌گیری

۲- میترسیم که تصمیم بگیریم

آموزه‌های دانش برنامه ریزی عصبی زبانی(nlp)، نشان می‌دهند که ضمیر ناخودآگاه در جایی که احساس کند شاید ما پس از اتخاذ یک تصمیم دچار رنج و سختی شویم، در برابر آن تصمیم مقاومت می‌کند.


به عنوان مثال می‌خواهیم رژیم لاغری بگیریم و می‌دانیم که برای این تصمیم باید بهایی بپردازیم و این بها، خودداری از خوردن بعضی از غذاهای مورد علاقه می‌باشد. در اینجا ضمیر‌ناخودآگاه قدرتمند ما به این نتیجه می‌رسد که رژیم گرفتن برای ما به منزله تحمل سختی‌های فراوانی می‌باشد.

برای همین است که شاید ترجیح دهیم که تصمیم نگیریم و به جای اینکه برای خود مشخص کنیم که رژیم بگیریم یا نگیریم، تکلیفمان را روشن نمی‌کنیم و در این صورت نه از غذا خوردن لذت میبریم و نه رژیم می‌گیریم تا نتیجه‌ای برای ما داشته باشد.

مشکل در تصمیم‌گیری

۳- همه چیز را همزمان می‌خواهیم

به عنوان مثال می‌خواهیم روزی ۱۰ ساعت درس بخوانیم ، ۵ ساعت تفریح کنیم، برای خانواده وقت کافی اختصاص دهیم و در عین حال روز به روز هم ثروتمندتر شویم.

ما باید بپذیریم که موفقیت در هر زمینه‌ای بهایی دارد و شاید امکان‌پذیر نباشد که ما همه چیز را با هم داشته باشیم و لازم است تا برای خواسته‌های خود اولویت‌‌بندی داشته باشیم.

 

چند راهکار nlp برای رفع مشکل تصمیم‌گیری

 

۱- تعیین دقیق هدف

ان ال پی نگاه ویژه‌ای به مبحث هدفسازی دارد. از نقطه نظر NLP، داشتن هدف یعنی اینکه بدانیم به کجا می‌خواهیم برسیم و سپس با استفاده از اصول حاکم بر ضمیر ناخودآگاه، هدف خود را طراحی کنیم و مرحله به مرحله پیش برویم.

متاسفانه برای اکثر انسانها اصلاً مشخص نیست که از زندگی چه می‌خواهند. بنابراین بسیاری از تصمیماتی که میگیرند هیچ فایده‌ای برای آنها در بر ندارد زیرا نمی‌دانند که آن تصمیم، آنها را به هدف نزدیک میکند یا دور؟

طبیعی است که ادامه این روند، باعث اهمال‌کاری در تصمیم‌گیری خواهد شد زیرا شخص نمی‌داند که دقیقاً چه میخواهد و چه اقداماتی باید برای اهداف خود باید انجام دهد. بنابراین شما در درجه اول باید اهداف خود را به صورت واضح و دقیق انتخاب کنید و میان اهداف خود و آرزوها و رویاهایتان تفاوت قائل شوید.

Decision making2

۲- توجه به جدول مزایا و معایب

یکی از بهترین راهکارها برای تصمیم‌گیری مناسب، استفاده از جدول مزایا و معایب می‌باشد. برای این کار لازم است جدولی را تهیه کنید و پیش از هر تصمیمی در یک طرف مزایای آن تصمیم و در سمت دیگر معایب آن را یادداشت کنید تا در نهایت بتوانید به یک تصمیم‌گیری منطقی برسید.

ان ال پی همواره تاکید می‌کند که اگر بتوانیم خیال ضمیرناخودآگاه را راحت کنیم که حواس ما به معایب یک تصمیم نیز می‌باشد، آنگاه ذهن ناهوشیار ما دست از مقاومت بر می‌دارد و همین باعث می‌شود تا دیگر دچار اهمال‌کاری در تصمیم‌گیری نشویم.

 

۳- تعیین نقاط ضعف، قوت، فرصت‌ها و تهدیدها

علاوه بر جدول مزایا و معایب، لازم است تا پیش از تصمیم‌گیری، نقاط ضعف و قوت و فرصتها و تهدیدهای یک تصمیم را شناسایی و آنها را یادداشت نمایید. این کار نیز به تصمیم‌گیری‌های بهتر شما کمک می‌کند و باعث می‌شود تا از تعلل، تنبلی و اهمال کاری در تصمیم‌گیری فاصله بگیرید.

اهمال کاری در تصمیم‌گیری

۴- الگوبرداری از افراد موفق و متخصص

علم ان ال پی با الگو‌برداری از افراد موفق پایه‌گذاری شد، اما نکته‌ای که همواره nlp بر روی آن تاکید دارد این است که برای تصمیم‌گیری لازم است تا از الگوهای موفق و متخصص در زمینه‌ای که ما نیاز داریم بهره‌مند گردیم.

گاهی اوقات برای اتخاذ یک تصمیم با دوستان و عزیزان خود که اتفاقاً موفق هم هستند مشورت می‌کنیم اما به این مساله توجه نداریم که زمینه موفقیت آنها با هدف مورد نظر ما تفاوت دارد.

در اینجا کافیست فرد مورد نظر به دلیل نداشتن تخصص در مساله ما نظری دهد که اتفاقاً باعث ایجاد شک و تردید در ضمیر ناخودآگاه و در نهایت تعلل و اهمال‌کاری در تصمیم‌گیری گردد.

 

۵- تصمیمات کوچک بگیرید

بسیاری از اوقات ما می‌خواهیم هدف بزرگی را آغاز کنیم و شروع به برنامه‌ریزی می‌نماییم اما از آنجایی که از لحاظ ضمیر ناخودآگاه دسترسی به آن هدف باعث تحمل رنج و سختی‌های فراوانی می‌شود، ذهن ناهوشیار با انواع ترفندهای خود جلوی حرکت ما را می‌گیرد و باعث می‌شود یا هیچ اقدامی انجام ندهیم و یا پس از مدت کوتاهی انگیزه‌های خود را به سرعت از دست بدهیم.

بهترین کار این است که پس از تعیین مراحل هدف، فقط به اولین و کوچکترین اقدام فکر کنیم و تصمیم بگیریم تا آن اقدام کوچک را به سرانجام برسانیم و  سپس به مرحله بعدی توجه کنیم.

 

نویسنده: مهدی عرب زاده مدرس NLP
منبع: آکادمیک NLP

10 کلید طلایی برای کندن از جای خود

 

22 دیدگاه برای “NLP و اهمال کاری به علت مشکل در تصمیم گیری

  1. فرح کوهجانی گفته:

    درودوخداقوت ممنونم بسیارعااالی
    مشکل من نداشتن قدرت تصمیم گیری هست حتی برای تصمیمات کوچک هم نمیتونم قطعی وسریع تصمیم بگیرم

    • مهدی عرب زاده مدرس nlp گفته:

      درود بر شما دوست گرامی
      مهمترین دلیل این مساله میتونه این باشه که شما قبل از گرفتن یک تصمیم حتی کوچیک، دارید به نتیجه نهایی یعنی همون هدف اصلی فکر می کنید و شاید دچار نوعی کامل گرایی بشید. یعنی همزمان گزینه های متعددی در ذهن شما شکل می گیره که خب اول باید چه کاری رو انجام بدم و این باعث میشه ضمیر ناخودآگاه احساس کنه که حتی اولین تصمیمات هم میتونن بسیار سخت باشن و باعث تحمل درد و رنج بشن. در حالیکه اگر در این زمان به خودمون بگیم من فقط می خوام یه کار انجام بدم و نهایتاً چند دقیقه براش وقت بذارم و دیگه به موضوعات جانبی فکر نکنیم و سریع از جای خودمون بلند شیم و اقدام کنیم، اونوقت این مخالفت ضمیر ناخودآگاه در تصمیم گیری اولیه از بین میره.
      توصیه می کنم در این رابطه حتماً به فایل صوتی قانون ۵ ثانیه گوش کنید. سپاسگزارم.

  2. میلاد محمدی گفته:

    سلام آکادمیک nlp
    میدونم سوالم بی ربطه، ولی چطوری بعضی‌ها عکس دارند؟؟؟ تو خیلی سایتا دیدم که بعضی ها عکس دارند رو اسمشون…. چطوری اینکارو انجام بدم. ممکنه یه لطفی کنید راهنماییم کنید.

  3. تینا بانو گفته:

    سلام جناب استاد عرب زاده. من یه مشکلی دارم و همونم نمیزاره حرکت کنم. در قسمت دوم که گفتید توجه به مزایا و معایب. مشکل من دقیقا همینه که همیشه معایب به نظرم خیلی بیشتر از مزایا هست. با اینکه کلا آدم تنبلی نیستم ولی همیشه همه چیز برام بدیهاش بیشتر از خوبیهاشه. چیکار کنم استاد. ممکنه بهم یه راهکار بدین.

    • مهدی عرب زاده مدرس nlp گفته:

      سلام دوست گرامی. یکی از عملکردهای طبیعی ذهن، توجه بیشتر بر روی موارد منفی می باشد.
      برای اینکه مهمترین هدف ضمیر ناخودآگاه حفظ رفاه، امنیت و آسایش در ماست و هر تغییری از لحاظ ضمیر ناخودآگاه به معنای خروج ما از ناحیه امن تلقی می گردد.
      در درجه اول توصیه می کنم با دقت و صبر و حوصله جدول مزایا و معایب را برای خود ترسیم و تکمیل کنید.
      قطعاً انجام این کار به شما کمک می کند تا رفته رفته توجه به مزایای یک کار نیز برایتان روشن تر گردد.‌سپاسگزارم

  4. شهلا امینی گفته:

    سلام استاد ارجمند مانا باشید و پرتوان
    سپاس از تلاش ها و اطلاعات ارزشمندتون ، از شما بسیار میاموزم ،مقاله مفیدی بود .به نظرم اشکال من ترس از عدم موفقیت و همزمان ضعف در تعیین دقیق هدف و برنامه ریزی گام به گام به سمت هدف است ، این امر موجب میشود شروع خوبی داشته باشم ولی استمرار خیر

  5. Fahime Fakhradkhani گفته:

    برای رهایی از اهمال کاری واقعا نیاز به تمرین داره تا عادت بشه که کارای مهم و اصلی رو عقب نندازیم . مرسی از مقاله مفیدتون

  6. محمد غلامی گفته:

    سلام خوبید؟
    من در مورد ضمیر ناخودآگاه خیلی شنیدم ولی هنوز کار اصلیش رو نفهمیدم و دوست دارم بیشتر با این موضوع آشنا بشم. میتونید کمی بهم توضیح بدید. مرسی

  7. سها ایزدی پناه گفته:

    به نظر من همیشه شروع کردن یک کار سخت ترین قسمت اون هست و اگه استارتش زده بشه دیگه بقیه‌اش پیش میره. مشکل من درواقع همون شروع کردنش هست. من هر وقت احساس میکنم که دارم دچار تنبلی میشم فقط به خودم میگم الان پاشو فقط یه کار کوچکش رو انجام بده و بعد به خودم میام میبینم که کار خیلی راحت‌تر از اون چیزی که فکر میکردم تموم شده

  8. آرش محمدپور گفته:

    جناب اقای عرب زاده عزیز، بسیار ممنونم از این مقاله، این مشکلی است که من را سالیان سال هست که به عقب رهانیده است. مشکل من دقیقا اینست که ” همه چیز را همزمان می‌خوام” و همین باعث شده که دست به کاری نزنم یا حداقل کارهایی که دارای اولویت برام هستند را به عقب می اندازم. امیدوارم بتوانم با این راهکارها قدمی بردارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *