NLP و اهمال کاری به علت مشکل در تصمیم گیری

چند راهکار nlp برای رفع مشکل تصمیم گیری
۵/۵ - (۶ امتیاز)

یکی از دلایل اهمالکاری و تعلل، مشکل در تصمیم‌گیری است. بسیاری از اوقات ما تنبل نیستیم، بلکه نمی‌توانیم تصمیمات صحیحی بگیریم. مشخص است که وقتی در اتخاذ تصمیمات مناسب برای زندگی خود به مشکل برخورد کنیم و در یک دو راهی قرار گیریم، نمی‌دانیم که چه باید بکنیم و به همین دلیل منفعل می‌شویم و هیچ کاری انجام نمی‌دهیم.

 

مشکل در تصمیم‌گیری ناشی از چیست؟

سه دلیل اصلی که ما در تصمیم گیری دچار مشکل می‌شویم عبارتند از :

 

۱- مهارت تصمیم‌گیری را بلد نیستیم

اولین موضوع این است که ما به درستی نمی‌دانیم چطور باید تصمیم بگیریم. تصمیم‌گیری اصول و مهارت‌هایی دارد که باید آنها را بیاموزیم، زیرا وقتی انجام کاری را بلد نباشیم و از مهارت کافی برخوردار نباشیم، دست از آن کار می‌کشیم و دچار اهمال کاری در تصمیم‌گیری می‌شویم.

اهمال کاری در تصمیم‌گیری
اهمال کاری در تصمیم‌گیری

۲- میترسیم که تصمیم بگیریم

آموزه‌های دانش برنامه ریزی عصبی زبانی(nlp)، نشان می‌دهند که ضمیر ناخودآگاه در جایی که احساس کند شاید ما پس از اتخاذ یک تصمیم دچار رنج و سختی شویم، در برابر آن تصمیم مقاومت می‌کند.


به عنوان مثال می‌خواهیم رژیم لاغری بگیریم و می‌دانیم که برای این تصمیم باید بهایی بپردازیم و این بها، خودداری از خوردن بعضی از غذاهای مورد علاقه می‌باشد. در اینجا ضمیر‌ناخودآگاه قدرتمند ما به این نتیجه می‌رسد که رژیم گرفتن برای ما به منزله تحمل سختی‌های فراوانی می‌باشد.

برای همین است که شاید ترجیح دهیم که تصمیم نگیریم و به جای اینکه برای خود مشخص کنیم که رژیم بگیریم یا نگیریم، تکلیفمان را روشن نمی‌کنیم و در این صورت نه از غذا خوردن لذت میبریم و نه رژیم می‌گیریم تا نتیجه‌ای برای ما داشته باشد.

مشکل در تصمیم‌گیری

۳- همه چیز را همزمان می‌خواهیم

به عنوان مثال می‌خواهیم روزی ۱۰ ساعت درس بخوانیم ، ۵ ساعت تفریح کنیم، برای خانواده وقت کافی اختصاص دهیم و در عین حال روز به روز هم ثروتمندتر شویم.

ما باید بپذیریم که موفقیت در هر زمینه‌ای بهایی دارد و شاید امکان‌پذیر نباشد که ما همه چیز را با هم داشته باشیم و لازم است تا برای خواسته‌های خود اولویت‌‌بندی داشته باشیم.

 

چند راهکار nlp برای رفع مشکل تصمیم‌گیری

 

۱- تعیین دقیق هدف

ان ال پی نگاه ویژه‌ای به مبحث هدفسازی دارد. از نقطه نظر NLP، داشتن هدف یعنی اینکه بدانیم به کجا می‌خواهیم برسیم و سپس با استفاده از اصول حاکم بر ضمیر ناخودآگاه، هدف خود را طراحی کنیم و مرحله به مرحله پیش برویم.

متاسفانه برای اکثر انسانها اصلاً مشخص نیست که از زندگی چه می‌خواهند. بنابراین بسیاری از تصمیماتی که میگیرند هیچ فایده‌ای برای آنها در بر ندارد زیرا نمی‌دانند که آن تصمیم، آنها را به هدف نزدیک میکند یا دور؟

طبیعی است که ادامه این روند، باعث اهمال‌کاری در تصمیم‌گیری خواهد شد زیرا شخص نمی‌داند که دقیقاً چه میخواهد و چه اقداماتی باید برای اهداف خود باید انجام دهد. بنابراین شما در درجه اول باید اهداف خود را به صورت واضح و دقیق انتخاب کنید و میان اهداف خود و آرزوها و رویاهایتان تفاوت قائل شوید.

Decision making2

۲- توجه به جدول مزایا و معایب

یکی از بهترین راهکارها برای تصمیم‌گیری مناسب، استفاده از جدول مزایا و معایب می‌باشد. برای این کار لازم است جدولی را تهیه کنید و پیش از هر تصمیمی در یک طرف مزایای آن تصمیم و در سمت دیگر معایب آن را یادداشت کنید تا در نهایت بتوانید به یک تصمیم‌گیری منطقی برسید.

ان ال پی همواره تاکید می‌کند که اگر بتوانیم خیال ضمیرناخودآگاه را راحت کنیم که حواس ما به معایب یک تصمیم نیز می‌باشد، آنگاه ذهن ناهوشیار ما دست از مقاومت بر می‌دارد و همین باعث می‌شود تا دیگر دچار اهمال‌کاری در تصمیم‌گیری نشویم.

 

۳- تعیین نقاط ضعف، قوت، فرصت‌ها و تهدیدها

علاوه بر جدول مزایا و معایب، لازم است تا پیش از تصمیم‌گیری، نقاط ضعف و قوت و فرصتها و تهدیدهای یک تصمیم را شناسایی و آنها را یادداشت نمایید. این کار نیز به تصمیم‌گیری‌های بهتر شما کمک می‌کند و باعث می‌شود تا از تعلل، تنبلی و اهمال کاری در تصمیم‌گیری فاصله بگیرید.

اهمال کاری در تصمیم‌گیری

۴- الگوبرداری از افراد موفق و متخصص

علم ان ال پی با الگو‌برداری از افراد موفق پایه‌گذاری شد، اما نکته‌ای که همواره nlp بر روی آن تاکید دارد این است که برای تصمیم‌گیری لازم است تا از الگوهای موفق و متخصص در زمینه‌ای که ما نیاز داریم بهره‌مند گردیم.

گاهی اوقات برای اتخاذ یک تصمیم با دوستان و عزیزان خود که اتفاقاً موفق هم هستند مشورت می‌کنیم اما به این مساله توجه نداریم که زمینه موفقیت آنها با هدف مورد نظر ما تفاوت دارد.

در اینجا کافیست فرد مورد نظر به دلیل نداشتن تخصص در مساله ما نظری دهد که اتفاقاً باعث ایجاد شک و تردید در ضمیر ناخودآگاه و در نهایت تعلل و اهمال‌کاری در تصمیم‌گیری گردد.

 

۵- تصمیمات کوچک بگیرید

بسیاری از اوقات ما می‌خواهیم هدف بزرگی را آغاز کنیم و شروع به برنامه‌ریزی می‌نماییم اما از آنجایی که از لحاظ ضمیر ناخودآگاه دسترسی به آن هدف باعث تحمل رنج و سختی‌های فراوانی می‌شود، ذهن ناهوشیار با انواع ترفندهای خود جلوی حرکت ما را می‌گیرد و باعث می‌شود یا هیچ اقدامی انجام ندهیم و یا پس از مدت کوتاهی انگیزه‌های خود را به سرعت از دست بدهیم.

بهترین کار این است که پس از تعیین مراحل هدف، فقط به اولین و کوچکترین اقدام فکر کنیم و تصمیم بگیریم تا آن اقدام کوچک را به سرانجام برسانیم و  سپس به مرحله بعدی توجه کنیم.

 

نویسنده: مهدی عرب زاده مدرس NLP
منبع: آکادمیک NLP

10 کلید طلایی برای کندن از جای خود

 

۵ ۳ رای‌ها
Article Rating
عضو
اشاره به موضوع
guest
22 Comments
جدیدترین نظرات
قدیمی‌ترین نظرات نظرات با تعداد رای زیاد
بازخورد درون خطی
دیدن همه نظرها
22
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا دیدگاهی بنویسیدx