همسر قدرنشناس! (چگونه با همسر قدر نشناس خود برخورد کنیم؟)

ugs min
۳/۵ - (۲ امتیاز)

شاید برای شما هم این سوالات در ارتباط با همسرتان پیش آمده باشد که:

  • چرا اینقدر این آدم قدرنشناسه؟
  • چرا این آدم اینقدر نمک نشناسه؟
  • چرا گربه صفته؟
  • نمک نشناسی شوهر (شوهرم قدرم رو نمیدونه!)
  • چرا هر چقدر من بهش محبت می‌کنم، محبت نمی‌فهمه؟
  • چرا هر چقدر شرایط خونه زندگی رو مرتب و در آرامش نگه میدارم، نمی‌فهمه؟
  • یا ممکنه آقایون این فکر رو کنند که من صبح میرم سرکار بر میگردم، اینهمه کار می‌کنم به خاطر رفاه زن و بچه‌ام، چرا همش از من طلب دارن؟
  •  و سوال اصلی این است که چگونه با همسر قدرنشناس خود برخورد کنیم ؟

 

 این مقاله، مربوط به جنسیتی خاص نیست، می‌خواهیم با هم نگاهی کلی به موضوع «قدرشناسی» داشته باشیم. 

همونطور که بارها گفته شده که ان ال پی به موضوع برنامه‌ریزی ذهن و سیستم عصبی می‌پردازد، وقتی ما اینقدر در برابر قدردانی از همسرمون، محبت کردن به او و تشکر کردن از زحمات او، مقاومت می‌کنیم و نمی‌توانیم پاسخ مناسبی بدهیم، این مورد نشاندهنده یک برنامه‌ریزی منفی در ذهن است که قبلا در وجود ما شکل گرفته است.

 

ان ال پی نگاه ویژه‌ای به انسان‌ها و رفتار آنها دارد. از نگاه NLP، ما به تعداد افراد روی زمین، رفتارها و برنامه‌ریزی‌های متفاوتی داریم و هیچ دو نفری نیستند که در یک شرایط و لحظات خاص، به یک چیز، پاسخ یکسان بدهند.

 

ugs1 min

 

 پس در نتیجه، نمی‌توان برای یک مشکل خاص، یک نسخه واحد پیچید. 

 

متاسفانه این‌ روزها در فضای مجازی مشاهده می‌کنیم که برای هزاران مخاطب، یک نسخه واحد می‌پیچند با عناوین مشابه این که:

 

اگه میخوای همسرت قدرتو بدونه، با ناز رفتار کن، باهاش قهر کن، اگه قهر کرد بدون گفتن کلامی منت کشی کن و برگردونش به سمت خودت!!!!!

اگه میخوای قلب همسرت رو بدست بیاری، اونکارو کن!

با همسرت اینطوری رفتار کن!

چطوری پیش همسرمون دلپذیرتر باشیم!

زن آلفا، مرد بتا و ………

 

ممکنه شما هم این عناوین را دیده باشید !!!!!!!!

 

 NLP بر این اعتقاد است که ذهن ما بخاطر یک طرز فکر خاص و نوع اطلاعاتی که از قبل دریافت کرده است، برنامه‌ریزی شده و همان برنامه‌ریزی‌ها باعث بروز یکسری رفتارهای قابل مشاهده می‌شود  مثل اینکه، فردی به راحتی قدردانی می‌کند اما فرد دیگر در موقعیت مشابه خیر.

یک نفر نسبت به همسر یا شریک عاطفی خود گشاده‌رو است و یک نفر دیگر خیر.

یک نفر محبت می‌کند و یک نفر همیشه طلب‌کار است .

 

نکته ای که قبل از ادامه مقاله باید بدانید این است که: اگر همسر شما قبلا از شما قدردانی می‌کرده است و الان بخاطر رفتارهای خود شما، یا واکنش‌های عصبی که شما از خودتان در روزهای پیشین نشان داده اید مثل (سرد و بی‌روح برخورد کردن، تشکر نکردن، استقبال نکردن، خوشحال نشدن و ….)، دیگر از شما قدردانی نمی‌کند، این موارد را باید در خودتان بررسی کنید و یک اصلاح رفتاری فردی داشته باشید که این موضوع را در مقالات آینده بررسی خواهیم کرد و موضوع بحث این مقاله نیست.

 

ugs2 min

 

در غیر اینصورت باید بدانید که این عدم قدرشناسی به خاطر شخص شما نیست، این رفتار بواسطه مجموعه‌ای از باورها و دیدگاه‌های قدرتمندی است که ممکن است در گذشته در ذهن همسر شما شکل گرفته باشد و همان‌ها موجب  شده که قدرشناسی برای او سخت باشد.  

 

در این مقاله، مجموعه‌ای از این باورها و دیدگاه‌های قدرتمند را باهم بررسی خواهیم کرد که شما می‌توانید آنها را ابتدا در خود و بعد در همسر خود بررسی کنید و متوجه شوید که حالا باید چه پیش اقداماتی انجام دهید تا این قدرشناسی، راحت‌تر اتفاق بیفتد.

پس اگر فکر میکنید که هرچه خدمات خود را بیشتر کنید، همسر شما هم قدردان‌تر خواهد بود، این یک تفکر اشتباه است. مگر اینکه همسر شما از قبل قدردانی میکرده و بخاطر نوع رفتارهای شما، دیگر قدردانی نمی‌کند.

 

 

۸ باور رایج در مورد عدم قدرشناسی

 

۱- برخی افراد به شدت کامل‌گرا هستند

افرادی که این دیدگاه را دارند، فکر میکنند همیشه همه چیز باید مرتب باشد، تمیز و مرتب بودن خانه و آراسته بودن شما و همچین آماده بودن غذا را بسیار طبیعی می‌دانند و از نظرشان کار بزرگی نیست.

 

از کجا بفهمم که خود من یا همسرم دچار کمالگرایی منفی است؟

 

وقتی یک کاری را انجام می‌دهید بیشتر اتفاقات مثبت آن کار را می‌بینید و یا اینکه دنبال عیب و ایرادات آن می‌گردید؟!!

مثلا ممکن است همسر شما (آقا) از فروشگاه کلی خرید کرده باشد، مثل مواد غذایی، سبزیجات، میوه، تنقلات و ….

به محض اینکه به خانه می‌رسد، این مکالمه شکل می‌گیرد:

  • خانم: کاهو خریدی؟
  • آقا: نه، یادم رفت
  • خانم: همش هر چی میگم، یادت میره…….

 افرادی که نکات مثبت و تمام هست‌ها را نمی‌بینند و دائم کمبودها و نه الزاما ایرادات را می‌بینند، میل به کامل‌گرایی دارند. 

 

ugs3 min

 

مثال دوم:

خانه همیشه تمیز است، ولی یکبار ممکن است کمی نامرتب باشد. همسر شما سریع می‌گوید: خونه چند وقته که تمیز نیست…..

 

انسان‌های کامل‌گرا ذاتا ایرادگیر نیستند، ولی بخاطر برنامه‌ریزی شکل گرفته در ذهنشان، اعتقاد دارند که همیشه همه چیز “باید” مرتب باشد.

 

این افراد این سخت‌گیری را برای خودشان هم دارند.

 

حالا چه کاری باید انجام داد؟

اگر همسر شما هم این ویژگی‌ را دارد، هر بار که یک کار کوچک انجام داد، از او قدردانی کنید و او را تشویق کنید.

چون این افراد معمولا از کارهای خود راضی نیستند و از زندگی خود لذت نمی‌برند، این تشویق کم کم فرد را متوجه این می‌کند که کار کوچک او هم ارزشمند است.

ضمن اینکه هر وقت خطایی انجام داد، از آن خطا چشم‌پوشی کنید و توضیح دهید که همه آدمها میتوانند خطا کنند، به خاطر اینکه برخی اوقات ما موضوعی را نمی‌دانیم و یا از لحاظ ذهنی آماده نیستیم.

 

ugs11

 

اگر شما این موضوع را باز کنید و همسر شما متوجه شود که خطا کردن هم جزیی از زندگی است، این موارد باعث می‌شود که سخت‌گیری او نسبت به زندگی و خودش کمتر شود و تازه متوجه می‌شود که می‌شود برای چیزهای کوچک هم قدردان بود.

 

این مورد را برای خودتان هم انجام دهید. یعنی اگر متوجه شدید که خود شما هم کمال‌گرایی منفی دارید، خودتان را برای هر کار کوچک تشویق کنید، در هنگام خطاها بدانید که شاید منابع دست‌یابی به نتیجه برای شما کم بوده و هیچ اشکالی ندارد که گاهی کاری را خطا انجام دهید.

 

 

۲-  قدرشناسی مساوی است با مدیون شدن

 

برخی افراد این دیدگاه را دارند که اگر از همسر خود قدردانی کنند، زیر دین او می‌روند.

یعنی پیش خود می‌گویند که: «قدرشناسی مساویه با اینکه همسر من کاری انجام داده و من بخاطر اون کار دارم از همسر خودم قدردانی میکنم، پس باید کار اون رو چند برابر جبران کنم.»

 

کلا برخی آدم‌ها این مدلی فکر می‌کنند که اونها نباید مدیون کسی باشند، بلکه با دادن هدایا و خدمات بیشتر باید کاری کنند که طرف مقابل مدیون آنها باشد.

 

مثلا شما ممکن است که کار کوچکی برای آنها انجام دهید آنها تا ۱۰ سال همچنان از شما تشکر می‌کنند و به شما هدیه می‌دهند تا از زیر دین شما بیرون بیایند.

 

ugs4 min

 

چون دوست ندارند حس کنند که آدم به درد بخوری نیستند و وقتی شما کاری برای آنها انجام می‌دهید، بجای خوشحال شدن، بی‌قرارتر می‌شوند.

 

بنابراین فکر می‌کنند اگر قدرشناسی کنند، به نحوی به طرف مقابل میفهمانند که او دیگر به این شخص نیاز ندارد. پس موقع قدرشناسی، خود را کنترل می‌کنند تا چیزی را بروز ندهند.

 

 این افراد احساس عدم امنیت درونی دارند. 

 

 

راهکار:

اگر این ویژگی را در همسر خود یافتید، از این به بعد اگر حتی از پس کاری بر می‌آیید، حتما از او مشورت بگیرید.

همسرتان باید حس کند که شما به او نیاز دارید و پیش او هستید و او تنها نیست و او مدیون شما نخواهد شد، در واقع باید خیالش از بابت بودن شما راحت شود.

با این کار، این افراد با تامین شدن احساس امنیت درونی، نه تنها از شما قدردانی خواهند کرد، بلکه خودشان نیز خدمات خیلی خوبی را به شما ارائه خواهند داد.

 

 

۳-  قدرشناسی مساویست با عقب افتادن

 

بعضی از آدمها هم هستند که فکر می‌کنند با قدرشناسی کردن از دیگران، عقب میفتند و بقیه از آنها جلو می‌زنند.

 

ویژگی این افراد:

این افراد به شدت به آینده امیدوارند، معمولا نمی‌توانند بین کار و زندگی از هم تفکیک قائل شوند و به شدت کار می‌کنند.

فکرشان از کار جدا نمی‌شود و بیشتر مواقع دوست دارند از بقیه جلوتر باشند و به همین دلیل هم دوست ندارند همسرشان از آنها جلو بزند (این به معنای سلطه‌گری نیست)، ولی دوست دارد بالاتر باشد.

 

ugs8 min

 

راهکار:

شما باید کار را از زندگی برای این افراد از هم جدا کنید. یعنی به او بفهمانید که خودشان را برای خودشان دوست دارید، نه صرفا برای دستاوردها و موفقیت‌های آنها

او را متوجه این موضوع کنید که قرار نیست کسی از او بالا بزند و باید به فکر خودش هم باشد.

 

 

۴- همه چیز را با احساسات خود قاطی می‌کنند

این افراد بسیار تغییر فاز می‌دهند و به هیچ وجه از زمان حال راضی نیستند. ممکن است این افراد در روزی بسیار با هیجان و شور در مورد موضوعی صحبت کنند و یکدفعه در روز موعود، بسیار بی‌حال باشند و نسبت به موضوع سرد شوند.

 

این ویژگی بخاطر این است که ذهن این افراد معمولا در آینده مشغول است و البته نه آینده‌ای واقعی، آینده‌ای پر از توهم

و به همین دلیل نمی‌توانند روی زمان حال متمرکز شوند.

 

این افراد دائما خود را در یک آینده رویایی می‌بینند و در لحظه حال خوشحال نیستند و حالشان خوب نیست، پس طبیعی است که از شما نیز قدرشناسی نکنند.

چون لحظه حال برای آنها بی‌معنی و فاقد هرگونه شادی‌ای است.

 

ugs5 min

 

راهکار:

توجه این افراد را باید به لحظه حال جلب کرد، یعنی باید توجه او را به مواردی در زمان حال و چیزهایی که در این زمان دارد، معطوف کرد.

 

با در نظر گرفتن احساسات آنها و ترغیب کردن احساساتشان از قشنگی‌های لحظه حال، بایستی با آنها حرف زد.

 

اگر توجه او به حال جلب شود، قدر لحظه حال را بیشتر می‌داند و لحظه به لحظه در قبال رویاهای خود منطقی‌تر عمل می‌کند.

و وقتی قدر لحظه حال را بدانند، قدر شما را هم که در این لحظه همراه او هستید را بیشتر می‌دانند و اینطوری احتمال قدردانی‌کردن در این افراد  بیشتر می‌شود.

 

 

۵- افراد کلی‌نگر

این افراد معمولا موضوعات کوچک را نمی‌بینند و خب چون یک نگاه بالا به پایین دارند، قدردانی هم نمی‌کنند.

این افراد معمولا خشک برخورد می‌کنند تا با احساس

 

ugs6 min

 

بیشتر یک نگاه منطقی دارند نسبت به موضوعات، کل را نگاه می‌کنند و به چیزهای کوچک توجه ندارند.

این افراد معمولا ذهن‌های شلوغی دارند و مانند ربات عمل می‌کنند.

این افراد به یک محیط خلوت که در آن تنها باشند نیاز دارند، باید فرصت خلوت کردن با خودشان به آنها داده شود.

اینطوری به آنها فرصت فکر کردن می‌دهید و اینگونه آنها احساس استقلال می‌کنند، با اینکار آنها شروع به قدرشناسی از شما می‌کنند.

 

 

۶-  پشت آنها خالی شده است

معمولا در دوران کودکی بیشتر کودکان از طرف خانواده خود (پدر، مادر، خواهر، برادر، خاله، دایی و …) مورد حمایت قرار می‌گیرند.

اما برخی کودکان ممکن است در دوران حساس این حمایت را دریافت نکرده باشند و پشت آنها خالی شده باشد و احساس عدم امنیت کرده باشند و یا ممکن است در بزرگسالی و در یک دوران‌هایی این افراد به شدت محبت کرده باشند ولی از محبت آنها سواستفاده شده باشد.

 

به این موضوع توجه کنید که ترس از ابراز علاقه، محبت، احساس قدردانی به شخص شما ارتباط ندارد و این موضوع را به خود ربط ندهید که: «شاید من کاری کردم و شاید من باعثش شدم»

این موضوع را با تمام وجودتان بپذیرید که ذهن تمامی افراد با توجه به تجربیات و خاطرات خود از قبل برنامه‌ریزی شده است و این برنامه‌ریزی باعث ایجاد نقشه‌های ذهنی‌ متفاوتی شده است و هیچ کسی مقصر نیست.

 

ugs7 min

 

 زمانهایی است که بعضی مسائل که در زندگی زناشویی پیش می‌آید را میتوان بهتر مدیریت کرد که در اینجا حتما بار مسئولیت خودتان را باید بپذیرید.

 

اما در این مورد ممکن است بخاطر اینکه قبلا از اعتماد همسر شما سواستفاده شده است، از ابراز قدردانی بترسد و نگران باشد که شما نیز از اعتماد او سواستفاده کنید.

 

اگر می‌بینید که شریک عاطفی شما معمولا حرف‌هایش را نمی‌زند و یا نصفه صحبت می‌کند و منتظر عکس‌العمل از سوی شما است و بعضی وقت‌ها محتاط‌تر عمل می‌کند و خیلی نگران آینده است، شما باید در درجه اول به او اطمینان و ایمان دهید که اگر قدرشناسی کند، از او سواستفاده نخواهد شد.

به او باید اطمینان کلامی و اطمینان رفتاری دهید.

 

 

۷- قدرشناسی نمیکنه چون میترسه بچسبی بهش

شاید شما هم شنیده باشید یا حتی دیده باشید که افرادی هستند که در بیرون از خانه بسیار شوخ و بسیار دلپذیر برخورد می‌کنند ولی در خانه کمتر اینطوری هستند و قدرشناسی هم نمی‌کنند

این افراد دوست دارند که آزاد باشند، میترسند که از شما قدرشناسی کنند و بعدش شما بچسبید بهشون و به او بیش از اندازه وابسته شوید.

 

ugs9 min

 

 

شما باید در ارتباطاتتان با همسر خود مستقل برخورد کنید و به او نشان دهید که اگر از شما قدرشناسی کند، شما به او نخواهید چسبید و استقلال هر دو طرف حفظ خواهد شد.

این افراد به شدت از محدود شدن میترسند.

 

 

۸- قدرشناسی مساوی است با از دست رفتن کنترل زندگی

این افراد فکر می‌کنند که اگر از همسرشان قدرشناسی کنند، کنترل زندگی از دستشان خارج می‌شود.

این موضوع با ترس از سواستفاده کاملا متفاوت است.

این افراد به شدت کنترل‌گر هستند و میخواهند همه چیز زیر نظرشان باشد. یعنی اگر همسرشان می‌خواهد کاری انجام دهد باید کاملا توضیح دهد و باید این همسر کنترل‌گر، از همه چیز اطلاع داشته باشد.

افراد کنترل‌گر میترسند که قدرشناسی کنند و این باعث شود که کنترل زندگی از دستشان خارج شود و میگن که من باید رییس باشم.

شما در قبال این افراد باید با رفتارتان به انها القا کنید که ” مدیر تویی، قدرتمند تویی و به آنها قدرت دهید” و از حمایت‌هایی که در طول زندگی از شما کرده، قدردانی کنید.

 

ugs10 min

 

این افراد دوست دارند که بزرگ جلوه‌شان دهید و اگر اینطوری برخورد کنید، همسر شما احساس امنیت خواهد کرد و کم کم از شما قدرشناسی خواهد کرد.

احتمالا  تا حالا متوجه شدید که اگر فرد قدرشناسی نمی‌کند، این کار عامدانه نیست، بلکه یک برنامه‌ریزی در ذهن فرد شکل گرفته که با این برنامه‌ریزی فکر میکند که اگر قدرشناسی کند، امنیت او به خطر می‌افتد.

 

در آخر، حتما بررسی کنید که کدامیک از موارد در همسر شما وجود دارد، آن را شناسایی کنید و رفتارهایی که پیشنهاد شد را انجام دهید تا نتیجه بگیرید.

 

 

نویسنده: مهدی عرب زاده مدرس NLP
منبع: آکادمیک NLP

 

7 دیدگاه برای “همسر قدرنشناس! (چگونه با همسر قدر نشناس خود برخورد کنیم؟)

  1. قاضی گفته:

    بسیار جالب بود ولی برای من عجیب بود که همسر من تمام ویژگی های گفته شده را دارد، یعنی به هربخش رسیدم گفتم عه دقیقا همینه و باز بخش بعدی رسیدم خوندم باز گفتم دقیقا همینه و تا آخر به همین منوال، آیا ممکنه یک نفر ترکیبی از همه این ویژگی ها را داشته باشه؟ یا من اشتباه تحلیل کردم؟
    بهترین نوع برخورد مقابل با همسر من با توضیحات گفته شده چی هست؟
    من قصد دارم در محبت و زحمت هام هربار مدتی وقفه ایجاد کنم و سپس مجددا انجام بدم شاید بهتر دیده بشه یا تغییری هرچند سطحی در رفتار ایشون ایجاد بشه.

  2. ربیعی گفته:

    درود…آخه کسی که کارهای کوچک خودرا بزرگ میبیند واز خود متشکر است و زندگی پایینی دارد وبه آن مینازد اما کمبودهای آدمای موفق واشتباهاتشان را بشدت انتقاد و توهین میکند ، چه باید بشود؟

    • آکادمیک NLP گفته:

      درود به شما دوست گرامی، وقت بخیر

      خانم/آقای ربیعی گرامی در ابتدا میخواهیم توجهتون رو به این موضوع جلب کنیم که شما قادر به تغییر دادن فرد دیگه ای بجز خودتون نیستید. به دلیل اینکه اگر فرد مقابل شما رفتاری را انجام میدهد که شما را آزار می‌دهد، این رفتار به صورت عمدی نیست و خود فرد هم اصلا متوجه نیست که رفتارش یا دیدگاهش، افراد دیگه ای را آزار میدهد.

      افراد رفتارهایی که از خود بروز می‌دهند ریشه در خیلی مسائل از جمله باورها، ارزش‌ها، خاطرات منفی یا مثبت، یادگیریهای دوران کودکی، محیط و …. دارند. که این نوع رفتارها بصورت خیلی ساده یا نصیحت وار حل نمی‌شن و نیاز به یک مسیر دارند. این مسیر و روند هم باید زیر نظر یک متخصص باشد اون هم در صورتی که فرد احساس نیاز به تغییر در درونش کند.

      شما میتونید با شخصیت شناسی، تیپ شخصیتی طرف مقابلتون رو شناسایی کنید و طبق آموزشی که می‌بینید با فرد ارتباط برقرار کنید. البته این نوع ارتباط به این معنی نیست که میتونید شخصیت فرد یا باورها و ارزشهایی که در ذهنشون نهادینه شدند رو تغییر بدید، شما قادر به اینکار نخواهید بود.

      یادگیری شخصیت شناسی و یادگیری ارتباط موثر به خود شما کمک میکنه که دیگه آزار نبینید و بتونید با آرامش به خواسته‌هایی که دارید، دست پیدا کنید.

      با احترام و آرزوی سلامتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *