عوامل موثر بر دوام ارتباطات

عوامل موثر بر دوام ارتباطات
۵/۵ - (۱ امتیاز)

چسب‌های رابطه یعنی عواملی که باعث دوام ارتباطات میشوند و روابط ما را با عزیزانمان محکم‌تر می‌کنند.

 

مهمترین دلیلی که باعث میشود ارتباطات ما آروم آروم بدون اینکه متوجه شویم خراب شود اینست که ما احساس میکنیم که هم من و هم طرف مقابلم انسان هستیم و حتما باید حرف یکدیگر را بفهمیم، حتما نیازهای همدیگر را متوجه‌ایم، حتما درک بالایی داریم و …  این یک اشتباه بزرگ در ارتباطات است و باعث میشود خیلی وقتها بدون آنکه بفهمیم عمق رابطه‌مون کمتر شود و ضربه بخورد و یکجایی متوجه شویم که شاید خیلی دیر باشد.

همین حالا یکی از عزیزانتان را به خاطر آورید و فکر کنید که من چه حرفی بزنم یا چه رفتاری انجام بدم، طرف مقابلم رنجیده خاطر خواهد شد. اگر کمی فکر کنید قطعا یادتان خواهد آمد که طرف مقابلتان با چه حرف یا رفتاری، خشمگین یا عصبانی میشود.

حالا به همان عزیز مجدد فکر کنید، آیا میدانید که چه حرف یا رفتاری او را خوشحال‌تر میکند؟ شاید اینجا نیاز داشته باشید که مقداری بیشتر فکر بکنید، و این اصلا خوشایند نیست.

 

در ادامه عواملی را با هم مورد بررسی قرار میدهیم که موجب میشود روابط ما محکم‌تر گردد. (به همه عوامل باید توجه شود، نمیشود یکی را در نظر بگیریم و از یکی صرفنظر کنیم).

 

۱- طرف مقابل ما به چه افراد یا اشخاصی در زندگی علاقه‌مند است، چه کسانی را بیشتر دوست دارد، اولویت افرادی که مورد پذیرش شخص هستند، چه کسانی هستند.

عوامل موثر بر دوام ارتباطات

ما در طول زندگیمون براساس تفکراتمون، باورهامون، عقایدمون و … یکسری از افراد مورد پذیرش‌مان هستند.
مثال: اگر همسر ما خیلی روی والدین خود حساس است، شاید ما نتوانیم مثل او حساس باشیم نسبت به والدین همسرمان، ما میتوانیم احترام بگذاریم، در مکالماتمان توهین نکنیم و این مورد خیلی مهم است.
یکی از عواملی که استحکام ارتباطات را از بین میبرد اینست که ما به اشخاص مورد علاقه طرف مقابلمان توجه نمی‌کنیم.

  • یکی از راهها اینست که از فرد بپرسیم به چه اشخاصی خیلی علاقه‌مند است.
  • دلیل علاقه‌مندیش به اون افراد چه چیزی است؟
  • اون آدمها چه کارهایی را انجام میدهند که طرف مقابل ما به آنها علاقه‌مند است؟
  • اون آدمها چه کارها یا رفتارهایی را انجام نمی‌دهند؟

این سوالات موجب میشود که هم ما افراد مورد علاقه طرف مقابلمان را بپذیریم و هم میتوانیم از اون افراد الگوبرداری کنیم. مثال اگر برادر فرد یک ویژگی مثبت دارد ما نیز میتوانیم اون ویژگی مثبت را در خودمان قوی کنیم.

 

۲- اشیا

چه چیزهایی مورد علاقه طرف مقابلمان است؟ مثلا برخی از افراد دوست دارند که کلکسیون‌هایی خاصی داشته باشند. و گاهی افراد دیگر بدون توجه به علاقه فرد به وسایل مورد علاقه آن توهین میکنند. این حس خیلی بدی را برای طرف مقابلمان به همراه دارد. این را بدانید که: ما وقتی به وسایل یا اشیا خاصی علاقه‌مند هستیم قطعا یک دلیلی دارند یا یک خاطره‌ای را در ذهن ما یادآوری میکند و یا به هر دلیلی حس خوبی را در ما ایجاد می‌کند.
توهینی که به وسایل مورد علاقه طرف مقابلمان خواسته یا ناخواسته انجام میدهیم موجب می‌شود روابطمان سرد شود.

دوره آنلاین ارتباط موثر با nlp

۳- اهداف

آیا میدانیم طرف مقابل ما چه اهدافی دارد؟ وقتی راجع به آن اهداف با ما سخن می‌گوید ما چه واکنشی نشان می‌دهیم؟ آیا احترام می‌گذاریم؟ آیا در آن راه همراهی‌اش میکنیم؟ شاید آن هدف بسیار بزرگ باشد، شاید آن هدف تا ۱۰ سال دیگر امکان وقوع نداشته باشد ولی این را بدانیم که آن هدف بخاطر یکسری باورهای در هم تنیده در ذهن فرد بوجود آمده و آن هدف به طرف مقابل ما انگیزه می‌دهد.

وقتی طعنه میزنیم، وقتی مسخره میکنیم داریم انگیزه‌های فرد را از بین میبریم. اینکه ما به خودمان اجازه میدهیم در مورد هدفهای خودمان صحبت کنیم و انتظار هم داریم طرف مقابل ما، تشویقمان کند ولی زمانی که طرف مقابلمان شروع به صحبت در رابطه با هدفهایش میکند، طوری برخورد میکنیم که او از ادامه حرفهایش پشیمان شود، خیلی خیلی ناخوشایند است. ما اگر به دنبال استحکام روابطمان هستیم باید هدفهای طرف مقابلمان را شناسایی کنیم و در حد توان خودمان به او کمک کنیم.

 

۴- ارزش‌ها

یکی از مهمترین عوامل موثر بر ارتباطات، ارزشها هستند. ارزش‌ها یعنی آن مواردی که در زندگی برای ما بسیار مهم هستند. مواردی که خیلی ما به آنها توجه داریم و اگر کسی آنها را نادیده بگیرد عصبانی می‌شویم. ارزش‌های آدمها با هم متفاوت هستند و از دوران کودکی تا حالا در ما شکل گرفته است. اولویت‌بندی بین ارزشها نیز با هم متفاوت است. مثال: ارزش پول برای یک نفر اولویت اول است و برای شخص دیگری اولویت سوم هست. و همچنین طریق دستیابی به ارزشها نیز با هم متفاوت است. برای دوام ارتباطات ما باید از ارزش‌های طرف مقابلمان آگاه باشیم و کمک کنیم که خود فرد هم به ارزش‌هایش آگاه شود.

عوامل موثر بر دوام ارتباطات

لیستی از ارزش‌های عمومی:

ماجراجویی، زیبایی، آرامش، جسارت، تقدیر و تشکر،‌ همکاری، ارتباطات،‌ مهربانی، دوستی، قناعت، کنجکاوی، کمک به دیگران، تلاش، صراحت (رک‌گو بودن)، آزادی، تفریح، شادمانی، بهداشت،‌ صداقت، مفید بودن، استقلال، طنز،‌ نظم، صبر، عشق، احترام،‌ ثروت، امنیت، معنویت، وطن پرستی و بخشش.

این لیست را با عزیزانتان در میان بگذارید و باهاشون در رابطه با ارزش‌ها صحبت کنیم و بپرسیم من چطور میتونم کمکت کنم؟ البته در روابط طولانی‌مدت بسیاری از اینها را خودمان متوجه خواهیم شد. هر چیزی که ما فکر می‌کنیم الزاما درست نیست، گاهی توهین به ارزش‌های طرف مقابل است.

۵- واژگان یا کلمات مثبت

هر کلمه یا واژه‌ای در ذهن هر کدام از ما میتواند معنای متفاوتی داشته باشد. خیلی وقتها ما به آن کلمات مثبت توجه نمی‌کنیم. و یا گاهی یک کلمه از نظر ما خیلی اهمیت ندارد اما برای طرف مقابل ما بسیار پراهمیت است.

 مثال: طرف مقابل میگوید ” ببین من نیاز دارم بیشتر درک بشم” شاید این جمله برای شما کاملا بی معنا باشد و حتی کلام او را به سخره بگیرید، اما این حرف برای طرف مقابل ما بسیار پراهمیت است و وقتی ما به این واژگان احترام نگذاریم میتواند خیلی تاثیرات مخربی داشته باشد.

از کجا بفهمید که این واژه چه معنایی برای طرف مقابل دارد؟

 دقت کنید زمانهایی که فرد مقابل ما حالش خوب است از چه کلماتی استفاده میکند، آن کلمات را به خاطر بسپارید و در مکالماتتان  با او از آن واژگان استفاده کنید و هیچ زمانی به آن کلمات توهین نکنید.

 

۶- واژگان منفی

در ذهن هر کدام از ما ممکن است یکسری واژگانی وجود داشته باشید که وقتی  آن واژگان استفاده میشود در برابر ما، حالمان را بد کند و تعبیر ما از آنها منفی است. در حالی که ممکن است در ذهن طرف مقابل آن کلمه، منفی تعبیر نشود. 

این منفی بودن بر میگردد به احساسی که پشت آن واژه هست و آن احساس هم بر میگردد به تجربیات یا خاطراتی که پشت آن قرار دارد. و ما به آن حساس هستیم و تا کسی آن کلمات را استفاده میکند سریع واکنش نشان میدهیم و عصبانی می‌شویم. مثال: کلمه “گیج” یک احساس منفی دارد در ذهن ما و ما را برمیگرداند به خاطرات تلخ کودکی که با این واژه ما را مسخره می‌کردند. حالا طرف مقابل بعد از ۲۰ سال این کلمه را به ما می‌گوید حس و حالمان خراب می‌شود.

چطوری بفهمیم که چه واژگانی حال فرد را بهم میریزد؟

توجه کنیم به کلماتی که گفته می‌شود و دقیق شویم که وقتی چه کلماتی مورد استفاده قرار می‌گیرد طرف مقابل ما واکنش نشان می‌دهد.

 

فایل صوتی لایو چسب‌های رابطه

نویسنده: مهدی عرب زاده مدرس NLP
منبع: آکادمیک NLP

 

۵ ۲ رای‌ها
Article Rating
عضو
اشاره به موضوع
guest
2 Comments
جدیدترین نظرات
قدیمی‌ترین نظرات نظرات با تعداد رای زیاد
بازخورد درون خطی
دیدن همه نظرها
2
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا دیدگاهی بنویسیدx